Шлях України до Томоса – один із найкоротших в історії світового православ’я, каже директор Українського наукового інституту Гарвардського університету Сергій Плохій в інтерв’ю DW.

“Це історичне рішення і найбільша зміна у православному світі та християнстві зі середини XV століття. Цю подію слід вимірювати в межах тисячоліття. У газетах США останніми днями з’явилися заголовки про те, що Томос Україні призведе до найбільшого розколу християнства за останню тисячу років. Це не так. Навпаки, Томос об’єднає церкви, які існують в Україні”, – ділиться думкою історик.

За його словами, “християнська церква – одна з найстаріших інституцій у нашому світі. Їй  десь дві тисячі років. Коли в церкві відбувається об’єднання чи розкол, це задає програму розвитку на наступні кілька століть. Таких подій дуже мало, і томос Україні – одна з них”.

“Зазвичай церкви стають самоврядними в результаті того, що держави стають незалежними. Шлях українського православ’я до незалежності повторює шлях України до незалежності. Перші заявки про автокефалію лунали після революції, у 1921 році. Автокефальна церква з’явилася, наприкінці 1920-х років її репресували, вона відновилася в 1989-му. Нині цей процес підходить до логічного кінця.

Наша автокефалія і шлях до незалежності української церкви є одними з найкоротших в історії світового православ’я. Наприклад, шлях російської церкви до повного визнання тривав 150 років після розколу з Константинополем внаслідок Флорентійської унії (між східною та західною церквами – ред.). Вона отримала його разом із патріархатом у кінці ХVI століття”, – розповідає Сергій Плохій.

На питання, чи вважаєте він можливими зіткнення між вірянами різних патріархатів в Україні, особливо якщо йтиметься про переділ церковного майна, історик відповів:

“Як правило, ці заяви походять або з Росії, або від представників УПЦ МП. Я не бачу підстав для великого занепокоєння. Але: коли в Росії говорили про кровопролиття після Майдану, ми теж у це не вірили. Головне питання в тому, наскільки активне і деструктивне буде зовнішнє втручання. Вони говорять про розкол, коли насправді відбувається об’єднання. Для мене це ознака того, що готується ґрунт для провокацій”, – завершив директор Українського наукового інституту Гарвардського університету Сергій Плохій.

Comments are closed.