Вселенський патріархат у Константинополі може ухвалити рішення про надання Україні томосу вже до кінця 2018 року. Про це в інтерв’ю «​Голосу Америки»​ заявив архімандрит Кирило (Говорун), професор університету Лойола-Мерімаунт у Лос-Анджелесі, директор Інституту Хаффінгтон. Кирило Говорун –​ колишній голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української православної церкви Московського Патріархату, передає Радіо Свобода.

Раніше Вселенський патріархат приступив до надання автокефалії православній церкві України. У четвер речник Київської патріархії архієпископ Євстратій (Зоря) на своїй сторінці у Facebook опублікував текст рішення Вселенського патріархату, у якому йдеться про те, що Вселенський патріархат підтримує надання автокефалії українській церкві.

Наступним кроком до отримання Україною томосу має стати Собор українських православних церков та обрання глави помісної церкви, який і отримає томос від Священного Синоду у Константинополі.

«Паралельно із Собором українських православних церков – у Константинополі буде продовжуватись процес надання томосу. Наступним кроком Константинополя має бути засідання Священного Синоду, на якому буде розглянуте питання про томос», – зазначив архімандрит Кирило (Говорун).

За словами архімандрита, рішення Синоду можна чекати наприкінці року, хоча на відміну від процесу в Україні, який може бути гнучким, Константинопольский процес таким не є.

«Він залежить від багатьох чинників у тому числі – реакції інших церков, – зауважує архімандрит. – Але є сподівання, що вже до кінця року, мабуть, Константинополь ухвалить остаточне рішення, якого від нього чекають».

Саме православна церква Московського патріархату в Україні має найбільше право скористатись рішенням Константинопольского патріархату.

Архімандрит також відзначив, що відповідно до рішення Синоду, саме православна церква Московського патріархату в Україні має найбільше право скористатись рішенням Константинопольского патріархату.

«У status quo перед рішенням Константинополя від 1686 року (коли Київська метрополія опинилася у підпорядкуванні Московського патріархату – ред.), до якого нинішнє рішення Синоду повернуло ситуацію, мало місце наступне: існувала Київська митрополія, яка була заснована Константинопольским патріархатом і була підпорядкована йому. Константинополь пізніше передав її у керування Москві. З того часу, вона стала принаймні адміністративно часткою Московської церковної адміністрації. Але тепер, коли Константинополь відмінив своє рішення від 1686 року, Українська православна церква (Московського патріархату – ред.) і є тою митрополією, яка має повернутись до Константинополя від підпорядкування Москві»​, – розповів архімандрит.

При цьому він заявив, що не очікує від УПЦ МП того, що там почнуть виконувати рішення Синоду.

«​Я не думаю, що це станеться»​, – відзначив архімандрит.

При цьому він заявив, що поінформований про підтримку ідеї автокефалії з боку священиків УПЦ МП та розділив позицію речників цієї церкви та її священиків.

Comments are closed.