Ієрархи РПЦ МП – митрополит Чебоксарский і Чуваський Варнава та архієпископ Брюссельський і Бельгійський Симон – співслужили 21 жовтня з кліриками Константинопольського Патріархату в храмі Гробу Господнього в Єрусалимі.

Про це повідомив у Facebook клірик цього храму диякон Олександр Занемонець, який також брав участь у співслужінні, передає Credo.Press.

За словами о. Олександра, ієрархів супроводжували представники Руської духовної місії РПЦ МП в Святій Землі, які, втім, у співслужінні участі не брали.

16 жовтня секретар цієї місії ігумен Никон виступив із заявою, що РПЦ МП розірве спілкування з Єрусалимським Патріархатом, якщо він буде послужити з кліриками Константинопольського патріархату.

Диякон Олександр Занемонець так охарактеризував позицію Єрусалимського Патріархату: там “щиро не можуть зрозуміти, чому Москва проти автокефалії Києва (а Константинополь не проти автокефалії Елладської або Кіпрської Церкви)”.

Офіційний сайт Руської духовної місії підтверджує факт служіння митрополита Варнави в храмі Гробу Господнього. На сайті також повідомляється, що напередодні, 20 жовтня, ієрарх очолив Всенічне бдіння у Троїцькому соборі місії.

Раніше, 16 жовтня, повідомлялося, що предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій (Березовський) відправився в паломництво по монастирях Святої Гори Афон, що перебувають в юрисдикції Константинопольського Патріархату, хоча напередодні, 15 жовтня, підписав рішення Синоду РПЦ МП про заборону клірикам і мирянам цієї Церкви будь-якого канонічного спілкування з Константинополем.

Comments are closed.