Візит очільника РПЦ Кирила до Молдови, який мав відбутися 27-28 жовтня, перенесли на “пізніший термін”.

Про це повідомив президент Молдови Ігор Додон у Facebook.

Нові терміни візиту обговорять наступного тижня у рамках офіційного візиту президента Молдови до РФ.

Зазначимо, що раніше у програмі Патріарха були заявлена подорож усією країною, богослужіння та прийоми в Кишиніві, гагаузькому Комраті, Бєльцях і Бендерах у Придністров’ї. Візит мав тривати три-чотири дні.

Згодом було вирішено, що урочистостей в Кишиневі не буде через можливі “провокації”, Патріарх швидко завітає до Бельців і до гагаузів, а до Придністров’я не поїде зовсім.

Як пише Telegram-канал Церквач, основна мета патріаршого візиту полягала у зміцненні позицій Православної Церкви Молдови, самокерованої частини РПЦ.

Митрополит Кишинівський Володимир (Кантарян) править ще з радянських часів, тож його духовній владі підпорядковується більшість православних молдаван, зокрема жителі Придністров’я і Гагаузії. Зазначається, що Патріарх Кирило не втомлюється нагадувати про це кишинівським політикам, підкреслюючи об’єднувальну силу православ’я.

Проте, як зазначає Церквач, згодні з цією тезою не всі. “І сім, і п’ять років тому в Кишиневі мітингували проти візиту Московського Патріарха, і на цей раз протести, безсумнівно, посиляться”, – йдеться у повідомленні.

Comments are closed.