Жителі Ірландії ухвалили прибрати з Конституції держави статтю, яка передбачала покарання за богохульство у вигляді штрафу у 25 тисяч євро.

Як повідомляє RTE, таку позицію на референдумі висловили близько 70 % населення країни, які взяли участь у голосуванні, передає УНІАН.

Ініціативу підтримали всі політичні та релігійні сили ірландської держави.

В останній раз на території Ірландії за богохульство чоловік був засуджений 1855 року.

Три роки тому місцеві співробітники правоохоронних служб проводили розслідування щодо комедіанта Стівена Фрая за його висловлювання про Бога. Пізніше ірландська влада вирішила, що слова артиста образили недостатню кількість людей, щоб засудити його, і справу було закрито.

Однак ті події і нагадали жителям ірландської держави про існування цієї статті в Конституції, яка була ухвалена1937 року. У ній йдеться про те, що публікація або висловлювання, яке має “блюзнірський, крамольний та непристойний зміст, є злочином, який може бути покараний відповідно до закону”.

Католицька Церква також визнала цю статтю застарілою і такою, що служить, в першу чергу, для виправдання насильства й утисків щодо різних меншин. Релігійні діячі зазначають, що нападки на чужу віру також є неприпустимими.

Comments are closed.