28 жовтня у Варшаві з нагоди святкування 100-річчя незалежності Польщі та Польської Православної Церкви відкрилася виставка “Митрополит Діонісій Валединський – людина незалежності”.

Про це повідомляє “Релігія в Україні” з посиланням на сайт Польської Церкви і канал “Autocephalіа” в Telegram.

Виставку відкрив предстоятель Польської Православної Церкви митрополит Савва, який нагадав, що деякі важливі для історії цієї Церкви експонати і далі залишаються в літургійному користуванні, як, наприклад, панагія митрополита Діонісія Валединського, виготовлена ​​з нагоди отримання  автокефалії Польською Церквою від Константинополя 17 вересня 1925 року.

Слід зазначити, що автокефалія Польської Православної Церкви тоді не була визнана Російською Церквою, як і статус її предстоятеля – митрополита Діонісія Валединського.

Коментуючи цю ситуацію, архієпископ Іов (Геча), доктор богослов’я, постійний представник Вселенського Патріархату при Всесвітній раді Церков у Женеві, нагадав позицію Вселенського Патріархату:

“…Автокефальна Православна Церква в Польщі (а по суті, Західної України і Західної Білорусії) проголошувалася правонаступницею історичної автономної Києво-Галицької митрополії Вселенського Патріархату. До неї, до речі, ставилася і Свято-Успенська Почаївська Лавра, священно-архімандритом якої вважався предстоятель автокефальної Православної Церкви в Польщі, митрополит Варшавський і всієї Польщі… Тоді ж Місцеблюстителем Київського митрополичого престолу був проголошений митрополит Варшавський Діонісій (Валединський), як канонічний Предстоятель автокефальної Православної Церкви на території Польщі, України та Білорусі, визнаний Вселенським Престолом і іншими Помісними Православними Церквами”.

Comments are closed.