У відповідь на рішення Константинопольського Патріархату щодо Томосу про автокефалію для України, Російська Церква розглядає можливість відкриття своїх структур за кордоном – паралельних до вже існуючих Константинопольського Патріархату.

Про це заявив керівник Управління із закордонних установ Московської Патріархії архієпископ Віденський і Будапештський РПЦ Антоній (Севрюк), повідомляє “Релігія в Україні” з посиланням на 24tv.ua.

“У нинішній ситуації, коли Константинопольський Патріархат вступив у спілкування з позбавленим священного сану і чернецтва колишнім митрополитом Філаретом, на якого наклали анафему, він сам таким чином став на шлях розколу, ототожнити себе з розкольниками”, – цитує ТАСС архієпископа Антонія (Севрюка).

Російський архієпископ стверджує, що віряни РПЦ, які раніше відвідували парафії Константинопольського Патріархату, “скеровують велику кількість звернень” на ім’я Патріарха Кирила і просять, щоб РПЦ піклувалась про своїх співвітчизників, які проживають у різних частинах Землі, та скеровувала би священиків, організовувала парафіяльне життя з тим, щоб парафіяни РПЦ не були позбавлені пастирської опіки і можливості брати участь у церковних таїнствах.

За словами представника РПЦ, Московський Патріархат вивчає можливість відкриття додаткових парафій у тих місцях, де самі співвітчизники про це просять. Він зазначив, що особливо актуальним це питання є для тих місць, де немає парафій Московського Патріархату, але присутні парафії Константинопольського.

Comments are closed.