Екзарх Вселенського Патріархату у Туреччині закликав вихідців з Росії, які живуть в цій країні, ігнорувати рішення Московського Синоду про розрив відносин з Константинополем і розцінив це рішення як сатанинське.

Про це йдеться у посланні вірянам від митрополита Пісідійського Сотірія, глави екзархату Сідей Анталії, повідомляє російський “Інтерфакс” з посиланням на сайт “Alanya Orthodox”.

Митрополит Сотірій наголосив, що за управління паствою несе відповідальність виключно єпископ єпархії і ніхто інший.

“Інший, ким би він не був, не має права втручатися у внутрішні питання іншої єпархії без відома її єпископа. (…) Отже, ні священнослужителі, ні миряни не зобов’язані підкорятися вказівкам інших єпископів, митрополитів або патріархів”, – вважає він .

На думку ієрарха, рішення Синоду Російської Церкви розірвати євхаристійне спілкування з Константинопольським Патріархатом не має ніякої сили “перед Христом і єдиної святої Церквою”.

“Тому не відчувайте провини з приводу того, що ви не надасте їм жодного значення. Хвилюватися повинні ті (які б високі церковні звання і сани вони не мали), хто своїми антиканонічними діями з погрозами шукають можливість віддалити вірян від Церкви, перервати їхнє спілкування зі своїми священиками і єпископом, закликаючи вірних не сповідатися і не причащатися, – пише митрополит Сотір.

“Ці їхні дії, – додає він, – доставляють радість лише антихристу, який бореться з Христом і Його Церквою. Усі мислячі люди глибоко засмучені подібними сатанинськими діями”.

Нагадаємо, 11 жовтня Синод у Стамбулі вирішив надати автокефалію єдиній Православній Церкві в Україні. У відповідь Синод Московського Патріархату оголосив про повний розрив відносин зі Вселенським Патріархатом. Для простих вірян це означає, що вони не можуть причащатися в храмах, які знаходяться у юрисдикції Константинополя.

Comments are closed.