Президент Сербії Олександр Вучич прокоментував останню заяву Собору єпископів Сербської православної церкви щодо Косово та Метохії, в якій церковне керівництво заявило, що питання цих колишніх провінцій Сербії не є політичним питанням, яке вирішується лише державою. Це питання духовного значення, і без цих святих місць серби не були б тими, хто вони є. Про це повідомляє cerkvarium з посиланням на сербське онлайн-видання “Політика”,

На це Вучич, який 8 листопада планував провести у Брюсселі зустріч з президентом Косово Хашимом Тачі, напередодні під час перебування у Хельсинки зауважив, що Сербська церква надто втручається у політику через Косово та Метохію.

«Що нам залишилось з 1999 та 2009 року, та де наша армія, люди та територія, яку ми контролюємо? Як нам це захищати?». Вучич зазначив, що для нього найважливішою є безпека людей, та що повний суверенітет Сербії над цими територіями означає введення туди армії та поліції.

«Боюсь, що це безвідповідально. Я не буду грати в азартні ігри», пояснює Вучич, додаючи, що відновлення суверенітету Сербії коштувало б їй ще 3 млн осіб, які покинуть батьківщину.

Чи призведе така публічна позиція президента Сербії до зниження градусу політичних заяв Сербської церкви, поки невідомо.

Comments are closed.