11 листопада 2018 року в храмі святих рівноапостольних Костянтина і Олени, розташованому на території літній резиденції Генерального консульства Російської Федерації в Стамбулі, була відслужена Божественна літургія, яку служив призначений виконувач обов’язків настоятеля храму священик Георгій Сергєєв.

Про початок регулярних богослужінь у відреставрованому храмі повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на сайт РПЦ.

На богослужінні були присутні генеральний консул Росії в Стамбулі Андрій Подьолишев, співробітники генконсульства, а також росіяни, що проживають в Стамбулі і його околицях.

Після закінчення Літургії ієрей Георгій звернувся до вірян з вітальним словом і передав їм благословення Патріарха Московського Кирила. Священик зазначив, що в зв’язку рішенням Синоду РПЦ від 15 жовтня 2018 року про неможливість євхаристійного спілкування з Константинопольським Патріархатом, російськомовні православні віряни, які проживають в Туреччині, направляють “численні звернення” в Московську Патріархію з проханням про організацію їхньої пастирської опіки.

Як зазначається на Telegram-каналі Церквач, на службу прийшли всього близько двох десятків людей, здебільшого співробітників посольства на чолі з генеральним консулом.

“Новоспечений настоятель посольського храму в Стамбулі не надто задоволений призначенням: охочих долучитися до цінностей “русского мира” тут дуже небагато”, – йдеться у повідомленні.

Храм святих рівноапостольних Костянтина і Олени був побудований 1832 року на території літній резиденції посольства Російської імперії. Після революції його закрили, в приміщенні храму була розміщена котельня. До 2009 року на території літній резиденції були проведені великі ремонтно-відновлювальні роботи, в тому числі відреставрована церква.

6 липня 2009 року Патріарх Константинопольський Варфоломій і Патріарх Московський Кирило завершили чин малого освячення храму.

Comments are closed.