Предстоятель Албанської Православної Церкви владика Анастасій, архієпископ Тірани, Дурреса і всієї Албанії, звернувся з листами до Патріарха Московського Кирила, в яких закликав його “уникати поспішних дій”, зокрема не погодився з рішенням РПЦ зробити таїнство Євхаристії заручником суперечок про церковні юрисдикції.

Офіційні сайти РПЦ і УПЦ МП зміст звернення архієпископа Анастасія спотворили, повідомляє “Релігія в Україні”.

Першого листа було написано 10 жовтня (до рішення Синоду Вселенського Патріархату від 11 жовтня 2018 року), а другого листа написано 7 листопада, після рішення Синоду Російської Церкви в Мінську від 15 жовтня 2018 року. Обидва листи російською мовою переклав сайт Кiev-orthodox.org.

У першому листі від 10 жовтня глава Албанської Церкви, однієї з 14-ти автокефальних Православних Церков світу, нагадує патріарху РПЦ, що раніше Албанська Церква висловлювала побоювання, що “нинішній план надання статусу автокефалії Україні стане “маршем на мінному полі”, оскільки “конкуруючі групи будуть підтримувати своє існування і свою солідарність, як це часто траплялося в різних місцевих церквах” з “небезпекою руйнування єдності Православ’я в ойкумені”, тобто в світі.

Як приклад архієпископ Анастасій наводить “недавнє рішення Церкви Росії припинити літургійне поминання Вселенського Патріарха і перервати євхаристійне спілкування з Константинопольським Патріархатом, яке “небезпечно ускладнило всю справу”. Замість цього Албанська Церква вважає за краще розсудливо уникати поспішних дій.

“З іншого боку, можливість “всеправославної консультації” з українського питання, що ми обговорювали під час Вашого благословенного візиту в Албанію, після розриву спілкування Церкви Росії зі Вселенським Патріархатом стала надзвичайно складною. Хто візьме на себе ініціативу скликати Православні Автокефальні Церкви, коли припинено літургійне поминання Вселенського Патріарха? Який буде порядок денний? Як продовжиться обговорення? Які критерії будуть переважати при прийнятті остаточних рішень?” – пише далі Анастасій.

“У теперішніх умовах було б бажано почати спокійний діалог між безпосередньо зацікавленими сторонами і шукати спільне рішення, яке стосується зцілення ран від тривалих атеїстичних переслідувань, розколів і стрімкого прозелітизму. Якщо ті, кого це стосується, допускають можливість участі інших Православних Автокефальних Церков в досягненні цієї мети, тим краще. Православна Церква Албанії готова взяти участь”, – додав архієпископ.

Однак “найважливішими і благословенними досягненнями Православ’я за останні десятиліття” Албанська Церква вважає Синаксис предстоятелів Православних Церков світу, зокрема Великий Собор Православної Церкви на Криті 2016 року, від якого ухилилася РПЦ.

У другому листі від 7 листопада глава Албанської Церкви підтверджує попередні побоювання щодо “маршу мінним полем” України і зазначає, що з останнім рішенням Російської Церкви “не можемо погодитися”:

“Неможливо, щоб свята Євхаристія – найвище таїнство безмежної любові і глибокого смирення Христа – використовувалася як зброя [однієї Церквою] проти іншої Церкви. Чи можливо, щоб рішення і указ ієрархії Російської Церкви скасували дію Святого Духа в святих православних храмах, які перебувають під юрисдикцією Вселенського Патріархату? Чи можливо, щоб Божественна Євхаристія, що здійснюються в храмах Малої Азії і Криту, Святої Гори і всюди на землі, стала недійсною для російських православних вірян? ​​і якщо вони підходять “зі страхом Божим, вірою і любов’ю” до причастя Святих Дарів, чи можливо, щоб це було “гріхом”, який їм слід визнавати?”.

Предстоятель Албанської Церкви вважає важливим, щоб євхаристія “залишалася за межами всіляких церковних розбіжностей”.

“Наскільки серйозними не були б питання юрисдикцій, що накопичилися, вони жодним чином не можуть ставати причиною схизми в православному світі, де б це не відбувалося. Як ми неодноразово наголошували, сьогодні будь-яка можлива схизма замутить чистоту Православ’я і послабить його міжнародний авторитет і глибоко ранить віру всіх православних, особливо в Україні … “- пише він патріарху Кирилу.

Глава Албанської Церкви закликає Патріарха Кирила: “Вкрай необхідно спокійно відшукати компромісне рішення, спрямоване на глибоке і реальне примирення православних вірян в Україні”.

Що стосується всеправославних зборів щодо ситуації в Україні, до яких закликає РПЦ, то “недавній розвиток подій (в тому числі рішення Синоду РПЦ – ред.) надзвичайно ускладнило його скликання”, вважає архієпископ Анастасій.

З двох звернень глави Албанської Церкви до Патріарха Кирила офіційні сайти Московського Патріархату з купюрами процитували тільки один лист – від 10 жовтня. У новинах, розміщених на сайтах РПЦ і УПЦ МП 22 листопада, через більш як місяць після отримання першого листа, ситуація представлена ​​так, ніби архієпископ Анастасій всю провину за ситуацію, що склалася, поклав на Константинопольську Церкву.

Подача такої викривленої інформації змусила Албанську Церква наступного дня, 23 листопада, опублікувати на своєму офіційному сайті обидва листи повністю. У передмові до публікації наголошується, що зі звернення архієпископа Анастасія “російські джерела опублікували обрані витримки”, “з маніпулятивними назвами, датами і довільними оцінками”.

За три дні після цього, 26 листопада, з огляду на нездоровий резонанс, офіційний сайт РПЦ все ж опублікував перший лист предстоятеля Албанської Церкви до Патріарха Кирила. Другий лист на сайті РПЦ так і не з’явився.

 

Comments are closed.