Автокефальна проблема у Білоруському екзархаті РПЦ перебуває на зародковому рівні.

Таку думку висловив у статті для білоруського видання “Крыніца” Микола Рибаковський, який деякий час спостерігав за спілкуванням священників і мирян у закритому Viber-чаті “Клір БПЦ”, передає Credo Press.

Так, за його словами, у православному білоруському середовищі є як противники, так і прихильники автокефалії. Щоправда, останні є не дуже активними.

Тим не менш тема української автокефалії часто  викликає неабиякі пристрасті у чаті.

“Але зауважу одне: майже немає серед духовенства Білоруського екзархату затятих націоналістів. Навіть від прихильників церковного сепаратизму майже не побачиш реплік про “клятих москалів”, – написав Рибаковський.

“Якщо і є охочі автокефалії, то для них це тільки протест проти вищої церковної адміністрації. Не подобається в чомусь церковне начальство, ось і пишуть гарячі голови про відділення від них. Мені здається, що автокефальна проблема в екзархаті перебуває на зародковому рівні і може завершитися навіть реверансом начальства у бік невдоволених”, – додав він.

Водночас, за словами автора статті, верхівка духівництва побоюється автокефалії.

“Кілька днів тому на щорічних зборах кліру Мінської єпархії спершу вислухали доповідь про українську ситуацію, а потім прийняли рішення колективно підтримати Українську Церкву Московського Патріархату”, – додав Рибаковський.

“Загалом, ярого націоналізму немає, серйозного руху за автокефалію немає, протесту досить багато, пліток ще більше, ну і добрих людських почуттів теж вистачає”, – підсумував автор.

Comments are closed.