8-10 березня 2019 року офіційні сайти РПЦ в Україні (колишньої УПЦ МП) і РПЦ, а також Відділів зовнішніх церковних зв’язків РПЦ в Україні і РПЦ поширили неправдиву інформацію про нібито невизнання Албанською Православною Церквою хіротоній (таїнства рукоположення в сан священнослужителя) в новоствореній Православній Церкві України і, як наслідок, невизнання самої ПЦУ.

Це не перша спроба з боку Московського Патріархату спотворити позицію Албанської Православної Церкви по Україні, повідомляє кореспондент порталу “Релігія в Україні”.

У жовтні та листопаді 2018 року предстоятель Албанської Православної Церкви (АПЦ) владика Анастасій, архієпископ Тірани, Дурреса і всієї Албанії, звернувся з листами до Патріарха Московського Кирила, в яких закликав його “уникати поспішних дій”, зокрема не погодився з рішенням РПЦ зробити таїнство євхаристії заручником суперечок про церковні юрисдикції. Офіційні сайти РПЦ і РПЦ в Україні зміст звернення архієпископа Анастасія спотворили, що змусило Албанську Церкву заявити: зі звернення архієпископа Анастасія “російські джерела опублікували обрані витримки”, “з маніпулятивними назвами, датами і довільними оцінками”.

Тепер уже в березні 2019 року офіційні сайти РПЦ в Україні і РПЦ повторно спотворили позицію Албанської Церкви по Україні, заявивши, ніби вона “відмовилася визнати “православну церкву України”, створену Константинопольським Патріархатом”.

Так, 8 березня 2019 року офіційний сайт РПЦ в Україні оприлюднив публікацію “Офіційно: Позиція Албанської Православної Церкви щодо українського церковного питання”. У ній наводиться перекладений українською мовою текст послання архієпископа Тиранського і всієї Албанії Анастасія (за дорученням Синоду Албанської Церкви) Патріарха Константинопольського Варфоломія від 14 січня 2019 року, опублікований рішенням Синоду АПЦ 7 березня 2019 року.

У вступній частині до листа сайт РПЦ в Україні коротко виклав суть послання: “У цьому листі Албанська Церква заявляє про неможливість визнання дійсності священства в новоствореній “ПЦУ”, а отже як результат і про неможливість визнання самої “ПЦУ”.

Цей же текст з тим же передмовою опублікований на офіційному сайті Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ в Україні 9 березня.

Примітно, що в російськомовній версії публікації офіційного сайту РПЦ в Україні цей вступ відсутній.

Однак він є в україномовній версії офіційного сайту Російської Православної Церкви, який 10 березня передрукував вступ до тексту з офіційного сайту РПЦ в Україні.

Напередодні, 9 березня, офіційний сайт Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ оприлюднив публікацію “Албанська Церква відмовилася визнати “православну церкву України”, створену Константинопольським Патріархатом”.

У коментарі перед публікацією йдеться: “Відповідно до рішення, прийнятого на засіданні Священного Синоду Албанської Православної Церкви 4 січня 2019 року, Албанська Церква відмовилася визнавати “православну церкву України”, створену нещодавно Константинопольським Патріархатом. Про це йдеться в листі Блаженнішого Архієпископа Тиранского і всієї Албанії Анастасія, яке було відправлено 14 січня 2019 року Патріарху Константинопольському Варфоломію й опубліковано за рішенням Священного Синоду Албанської Православної Церкви і від 7 березня 2019 року… ”

Текст листа предстоятеля АПЦ з таким же коментарем було передруковано 10 березня офіційним сайтом Російської Православної Церкви.

Однак, як випливає з наведеного сайтами РПЦ в Україні і РПЦ послання предстоятеля АПЦ, жодних заяв про визнання або невизнання ПЦУ там немає. У посланні Константинопольському Патріарху висловлюються лише “ґрунтовні сумніви щодо узаконення заднім числом дійсності хіротоній, здійснених вивержених з сану, відлученим і піддав анафемі особою”.

Архієпископ Анастасій пише, що “замість примирення і об’єднання православних України… нависла небезпека руйнування єдності вселенського Православ’я”, а “прогнози, що нібито нинішнє порушення [єдності] і явне розділення триватимуть недовго, і що всі автокефальні Православні Церкви в результаті погодяться з тим, що відбулося… можуть бути сприйняті тільки як необгрунтовані судження”.

Проте у посланні не робиться остаточних висновків щодо визнання чи невизнання ПЦУ. У ньому обмірковуються питання, пов’язані з новою церковною структурою. Архієпископ Анастасій пише, що “рішення проблеми полягає в тому, щоб вдатися до соборності у Святому Дусі”. Очевидно, що Албанська Церква очікує відповіді від Константинопольської Церкви, після якого продовжить формувати своє ставлення до ПЦУ.

І таку відповідь офіційний сайт Константинопольського Патріархату опублікував 9 березня. У ній детально, з посиланнями на правові джерела та історичні приклади, пояснюється, що стосовно колишніх глав неканонічних конфесій України було застосовано “канонічно затверджену перевагу апеляції” до Константинопольського Патріархату, а питання визнання хіротоній священнослужителів ПЦУ “заднім числом” було вирішено у згоді з канонічної практикою давньої і сучасної Церкви, зокрема, на підставі правил I Вселенського Собору і складеного 1887 року Смирнським митрополитом Василем дослідження, соборно затвердженого у Константинополі.

Відповідь Константинопольської Церкви сайти РПЦ в Україні і РПЦ не публікують. Російською мовою його можна прочитати у чорновому перекладі одного з користувачів LiveJournal ( “Живого журналу”).

Comments are closed.