Унаслідок стрілянини в двох мечетях міста Крайстчерч в Новій Зеландії загинуло 40 осіб, вогнепальні поранення отримали 48 людей.

Про це заявила прем’єр-міністр країни Джасінда Ардерн, передають Українські новини з посиланням на повідомлення Sky News у  Twitter.

Напад на мечеті стався вранці 15 березня. Один із вбивць вів пряму трансляцію розстрілу прихожан у мечеті Аль Нур упродовж 17 хвилин.

Сам він називає себе Брентоном Таррантом. Це 28-річний уродженець Австралії.

Пряма трансляція почалася, коли бойовик під’їхав на бежевому мінівені до мечеті Аль-Нур на Дінс-Авеню і припаркував машину на прилеглій дорозі. На відео стрілка видно, що на передньому сидінні і в багажнику автомобіля лежить зброя, боєприпаси та каністри з бензином.

Чоловік узяв зброю і увійшов в мечеть, перша жертва була застрелена в дверях. Далі він почав хаотично стріляти у присутніх в будівлі. Потім він вийшов на вулицю і відкрив стрілянину по автомобілям, після чого зайшов в будівлю вдруге – перевірив, чи є ті, що вижили, і знову відкрив вогонь.

Нападник знову вийшов з мечеті, застрелив жінку на вулиці і сів в автомобіль. Після цього він обстріляв машину, яка ледь не в’їхала в його авто, і зник з місця події, пише Гордон з посиланням на New Zealand Herald. 

Всі соціальні мережі і провайдери зараз працюють над тим, щоб видалити оприлюднену Таррантом запис.

Поліції вдалося заарештувати чотирьох осіб – трьох чоловіків і одну жінку. Поки невідома точна кількість людей, які взяли участь у нападі. Поліцейська операція триває.

Під час поліцейської операції конфісковані саморобні вибухові пристрої, вогнепальна зброя і боєприпаси, передає ВВС. Судячи з кількості виявленої зброї, кажуть експерти, напад на мечеті було ретельно підготовлено.

Comments are closed.