У центрі Парижа близько 18:50 у понеділок,  15 квітня, загорілась одна з найвідоміших пам’яток Франції – собор Паризької Богоматері.

За непідтвердженими даними, пожежа спалахнула через ремонтні роботи у будівлі, передає ТСН.ua.

Під час масштабної пожежі пам’ятку було безповоротно пошкоджено – у будівлі спочатку обвалився шпиль, а потім і весь дах.

“Все у вогні. Опорних конструкцій, одна частина яких датується XIX століттям, а інша – XIII століттям, більше не залишилося”, – розповів французькому виданню Le Monde представник собору Андре Фіно.

Через значну висоту пожежники не можуть дістатися на дах собору і загасити полум’я навіть за допомогою потужних брандспойтів.

Як повідомляють місцеві ЗМІ з посиланням на дані французького МВС, сильна пожежа не призвела до загибелі або поранення людей, передає Інтерфакс-Релігія.

У міністерстві пояснили, що на цьому етапі не отримували даних про постраждалих або загиблих.

Пожежні служби намагаються врятувати з вогню твори мистецтва. “Зараз почалася спеціальна місія з порятунку творів мистецтва”, – наводить видання Le Monde слова заступника мера Парижа Еммануеля Грегуара.

На місці пожежі працюють сотні співробітників пожежних служб.

“Зараз пріоритет відданий тому, щоб захистити прилеглі території, місцевих жителів і туристів від можливих обвалень”, – зазначили у мерії.

Собор Паризької Богоматері розташований у центрі Парижа і є символом французької столиці, а також одним з найвідоміших пам’ятників в Європі. Він зводився з ініціативи паризького єпископа Моріса де Сюллі в період від 1163-го до 1345 року.

Реставрація готичного собору проводилася у XIX столітті: була відремонтована скульптурна частина, пошкоджена під час Великої Французької революції, а також зведений новий шпиль.

Щорічно собор відвідують 14 млн осіб.

Comments are closed.