Основну конструкцію Собору Паризької Богоматері, в якому сталася масштабна пожежа, вдалося врятувати. Про це заявили у пожежній службі Парижа, повідомляє Громадське з посиланням на AFP.

“Головна структура Собору Паризької Богоматері “врятована і збережена” після пожежі”, – йдеться у повідомленні.

В цілому пожежу погашено. “Пожежу загасили. Ми продовжимо стежити за залишковими займанням і охолоджувати конструкції, перевіряючи, щоб вогонь не з’явився знову”, – пояснив у коментарі Le Figaro представник пожежної служби Габріель Плюс.

Офіційно причини займання наразі не встановлені. 

Розслідування попередньо ведеться як “ненавмисне знищення вогнем”. Слідчі вважають, що вогонь міг поширитися з будівельного майданчика на даху собору, де ведуться ремонтні роботи. Французька прокуратура вночі допитала будівельників.

До операції з ліквідації пожежі було залучено близько 400 пожежників, один з них отримав серйозні травми. Співробітники і відвідувачі були евакуйовані.

Пожежу приборкували майже дев’ять годин. Під час ліквідації пожежі рятувальники вирішили відмовитися від ідеї гасіння займання з повітря, оскільки це могло суттєво пошкодити каркас собору.

Наслідки пожежі

У будівлі було зруйновано верхню частину шпиля, годинник і значну частину покрівлі собору, також сильно постраждали вітражі. Внаслідок обвалу покрівлі в одному місці пробито велику діру у стелі.

Загалом серйозних втрат вдалося уникнути: кам’яна частина собору збереглася. Пожежники також наголосили, що каркас собору та двох його веж вдалося зберегти.

На цей час достеменно невідомо, чи постраждали у вогні численні реліквії, які зберігаються всередині. Проте за словами представника собору Андре Фіно, усі священні предмети були у безпеці, оскільки перебувають у ризниці собору.

Зазначимо, серед найбільш відомих реліквій собору — терновий вінець Ісуса Христа, викуплений королем Людовіком Святим в XIII столітті у Венеції.

Відновлення

Президент Франції Емануель Макрон, який двічі відвідував місце пожежі, пообіцяв, що собор буде відновлений, повідомила газета Figaro.

“Ми відновимо собор Нотр-Дам. Всі разом. Це частина нашої французької долі. Я зобов’язуюсь: завтра буде запущений збір коштів у Франції і за її межами”, – написав Макрон.

Державний фонд збереження культурної спадщини Франції розпочав збір коштів.

Відновлення собору також підтримала сім’я французьких бізнесменів Піно, які виділить на це 100 мільйонів євро.

Comments are closed.