20 листопада у патріарших палатах Московського Кремля відбулась зустріч президента РФ Володимира Путіна з Патріархами Єрусалимським Феофілом III і Московським Кирилом (Гундяєвим).

Як повідомляє пресслужба РПЦ, предстоятель Єрусалимського Патріархату прибув до Росії для участі в церемонії вручення премій Міжнародного громадського Фонду єдності православних народів, який присудив йому премію імені Патріарха Алексія II “За видатну діяльність зі зміцнення єдності православних народів. За утвердження і просування християнських цінностей у житті суспільства”, передає Credo Press.

Під час розмови очільник Росії заявив, що для захисту християн на Близькому Сході потрібне об’єднання зусиль, і додав: “Будь-яке роз’єднання завдасть величезної шкоди християнському світу взагалі і християнам на Близькому Сході в тому числі”.

Путін також згадав про роль російських іудейських громад у розвитку міждержавних відносин з Ізраїлем, зазначивши, що в січні майбутнього року планує відвідати цю країну з нагоди Дня пам’яті жертв Голокосту і в зв’язку з відкриттям монумента, присвяченого пам’яті жертв блокади Ленінграда.

Зі свого боку, Патріарх Єрусалимський Феофіл III подякував Путіну. “У першу чергу хотів би передати Вам благословення святого града Єрусалима і подяку християн Близького Сходу, які вас високо цінують”, – сказав ієрарх, згадавши “рішучу допомогу, яка мала велике значення в захисті храму Гробу Господнього”.

Нагадаємо, що деякі оглядачі називали Єрусалимський Патріархат серед тих Церков, які можуть визнати автокефалію України найближчим часом.

Раніше РПЦ не вдалось домовитись з Елладською Церквою, яка незважаючи на шалений тиск Москви, все ж підтримала право Вселенського Патріарха надати Томос Українській Церкві. Пізніше, попри невдловолення з боку РПЦ, Православну Церкву України визнав і Олександрійський Патріархат.

Тож тепер росіяни взялись за тиск на Єрусалимський Патріархат у надії, що Феофіл III підтримає РПЦ у протистоянні зі Вселенським Патріархом зокрема і світовим Православ’ям загалом.

Comments are closed.