Єрусалимського Патріарха Феодора, якому у Москві погрожував президент РФ Володимир Путін, не допустили до служби на честь 50-річного ювілею священнослужіння очільника РПЦ Кирила.

На це вказав російський богослов, протодиякон Андрій Кураєв, назвавши це “догматичними хитрощами епохи розколу”.

Митрополит Волоколамський Іларіон зустрів Єрусалимського Патріарха в аеропорті “Шереметьєво”. Фото: mospat.ru

“Єрусалимський Патріарх Феофіл вчора був у Москві, зустрічався з нашим Патріархом і Путіним. Але не служив. Чому? А справа в тому, що якби він прийшов на Кириловий день народження на службу, то як старший за Диптихом мав би її очолити і, відповідно, на великому вході оголосити свій варіант Диптиха. Тобто – пом’янути у Москві в присутності ПК (Патріарха Кирила, – ред.) своїх Константинопольського й Олександрійського колег. Цього Москва допустити не могла, тому на службу Феофіла не пустили”, – пояснив протодиякон Кураєв у публікації у Facebook.

Він додав, що офіційно Єрусалимський Патріарх прибув до Москви для отримання премії Фонду єдності православних народів – “за внесок у зміцнення цієї єдності”. “Грошовий розмір премії кожен раз свій і не розголошується”, – зауважив Кураєв.

Фото: mospat.ru

Як повідомлялось раніше, Єрусалимський Патріарх Феофіл також зустрівся у Москві з президентом РФ Путіним, який пригрозив йому “величезною шкодою” у разі “будь-якого роз’єднання”.

Ймовірно, російський лідер мав на увазі визнання Православної Церкви України.

Раніше РПЦ не вдалось домовитись з Елладською Церквою, яка, незважаючи на шалений тиск Москви, все ж підтримала право Вселенського Патріарха надати Томос Українській Церкві. Пізніше, попри невдловолення з боку РПЦ, Православну Церкву України визнав і Олександрійський Патріархат.

Тож тепер росіяни взялись за тиск на Єрусалимський Патріархат у надії, що Феофіл III підтримає РПЦ у протистоянні зі Вселенським Патріархом зокрема і світовим Православ’ям загалом.

Comments are closed.