Патріарх Кирило скасував засідання священного Синоду, яке було призначене на 22 листопада і на якому мали ухвалити реакцію на визнання ПЦУ Олександрійським Патріархом.

Як пише Telegram-канал “Церквач”, оільник РПЦ зробив це “під враженням від успіхів російсько-ісламської дипломатії на Єрусалимському фронті“.

“Це як розворот Єльцина над Атлантикою: синодали мали намір засудити дії Олександрійського Патріархату, але усвідомлювали усю тяжкість можливого розриву як удар по всьому світовому Православ’ю”, – йдеться у повідомленні.

РПЦ покладає великі надії на ініціативу, озвучену в Москві Єрусалимським Патріархом Феофілом, про збори Предстоятелів помісних Церков у столиці королівства Йорданія – Аммані.

“Невідомо, чи скористаються помісні Церкви шансом випробувати гостинність його величності [король Йорданії], але сама по собі концепція цікава: мусульмани мирять християн, показуючи тим самим зростання свого впливу на загальносвітові процеси”, – зазначає “Церквач”.

Однак Предстоятель Елладської Церкви Ієронім вже відмовився від такої пропозиції, нагадавши, що будь-які Всеправославні збори може скликати лише Вселенський Патріарх Варфоломій.

Своєю чергою протодиякин Андрій Кураєв зауважив, що на цю зустріч ніхто не приїде, а якщо і буде якась конференція, то вона не матиме статус загальноцерковної.

“Це абсолютно своя гра [Феофіла III], на своїх умовах. Типова імітація бурхливої ​​діяльності, відпрацювання отриманої премії. Думаю, він сам не вірить в реальність своєї ідеї, якщо у нього при цьому немає домовленості з Варфоломієм. Варфоломій готовий зустрічатися, проводити Всеправославні собори за межами своєї території, але тоді не поїде Московський Патріарх”, – уточнив служитель.

Comments are closed.