Патріарх РПЦ Кирило призупинив роботу Олександрійського подвір’я у Москві після того, як Олександрійський Патріархат, що посідає друге місце у диптиху Православних Церков світу, офіційно визнав ПЦУ.

Про це повідомив Інтерфаксу секретар Відділу зовнішніх церковних зв’язків з міжправославних відносин РПЦ протоієрей Ігор Якимчук.

“Дію представництва Олександрійського Патріархату у Москві тимчасово призупинено”, – сказав Якимчук.

За його словами, остаточне рішення щодо перспектив роботи подвір’я Олександрійської Церкви імовірно ухвалить Синод РПЦ, який збереться у Москві наприкінці грудня.

Автор Telegram-каналу “Батюшка Лютер” зауважив, що скасування засідання Синоду РПЦ, яке мало відбутися 22 листопада, “змусило декого припустити, що нового розриву не буде”.

“Однак, як стало відомо батюшці Лютеру, Патріарх Кирило цього тижня провів зустріч з митрополитом Афанасієм Кіккотісом (представником Олександрійського Патріархату, – ред.), на якій повідомив владиці, що він повинен покинути Росію у найкоротші терміни. Як бачимо, офіційного розриву (поки що?) немає, але подвір’я все-таки закривають, а представника висилають. До храму вже призначено нового настоятеля  – “пташеня гнізда ВЗЦЗ” прот. Сергія Звонарьова”, – йдеться у повідомленні.

  • 8 листопада Олександрійський Патріархат став першим серед найстарших Патріархатів православного світу, який почав євхаристійне спілкування з ПЦУ.
  • У Московському Патріархаті заявили про неможливість подальшого поминання імені Олександрійського Патріарха Феодора, але офіційного оголошення про розрив спілкування наразі не було.

Comments are closed.