Московська патріархія, схоже, перебуває в стані емоційної нестабільності, про що свідчать нелогічні рішення про заохочення або покарання окремих єпископів помісних Церков в залежності від їхнього ставлення до визнання ПЦУ, передає Сerkvarium.

Так, після визнання ПЦУ Собором Ієрархії Елладської Церкви Синод РПЦ оголосив про розрив канонічних стосунків лише з тими єпископами ЕПЦ, які не згодні з визнанням.

Водночас, кілька днів тому призупинено роботу подвір’я Олександрійського Патріархату в московському храмі Всіх Святих на Кулішках, а його настоятелю, митрополиту Киринському Афанасію (Кіккотісу) запропоновано полишити територію Росії.

Нагадаємо, 8 листопада Олександрійський Патріархат оголосив про визнання ПЦУ, після чого Патріарх Московський Кирило запланував на 22 листопада проведення Синоду задля винесення вердикту про подальші канонічні стосунки з Олександрією. Але Синод цього дня не зібрався: його перенесли на кінець грудня.  Проте сам Московський Патріарх припинив поминання імені Олександрійського Патріарха Феодора ІІ на літургіях.

Хоча формально РПЦ не оголошувала про розрив з Олександрією, першим постраждав настоятель Олександрійського подвір’я в Москві. За даними російських ЗМІ, ані сам Афанасій, ані його паства не підтримували визнання ПЦУ своїм церковним керівництвом.

Стає зрозумілим, що в РПЦ вже нездатні приймати послідовні рішення у зв’язку з поступовим визнанням ПЦУ колишніми союзниками Патріарха Кирила.

Comments are closed.