Папа Римський Франциск заявив про своє бажання відвідати комуністичний Китай, з владою якого Ватикан почав вибудовувати офіційні відносини.

Про своє бажання побувати в Пекіні понтифік повідомив 26 листопада на прес-конференції на борту літака по дорозі з Японії, де він завершив свій апостольський візит, інформує ТАСС.

“Мені б дуже хотілося поїхати до Пекіну. Я люблю Китай”, – відповів Франциск на запитання, чи можна чекати його поїздки до цієї азіатської країни.

Ватикан трохи більше року тому підписав угоду про затвердження єпископів у Китаї Папою Римським. До цього Католицька Церква в Китаї сама призначала єпископів без жодних консультацій з Ватиканом, а вірні Риму громади перебували у підпіллі.

Святий Престол – єдиний європейський суб’єкт міжнародного права, який безпосередньо підтримує дипломатичні відносини з Тайванем, що викликає різке невдоволення у Пекіні. Всього в КНР проживає близько 6,5 млн католиків, є більш 7 тис. священнослужителів і близько 6 тис. Церков, визнаних Ватиканом.

На месі в Таїланді, з візиту в який понтифік почав свою поїздку країнами Азії, були присутні китайські віряни. Для візиту Папи Римського в ту чи іншу країну необхідно запрошення влади і керівництва місцевої католицької громади.

Раніше Франциск неодноразово заявляв і про бажання побувати в Росії, в тому числі у відповідь на запрошення співачки Світлани Касьян. Однак в РПЦ МП вказують, що “умови для Папського візиту поки не дозріли”.

Comments are closed.