Московський Патріарх Кирило заявив, що Олександрійський Патріарх визнав ПЦУ під тиском, та висловив надію на те, що ієрархи помісних Православних Церков, які визнали Українську Православну Церкву (ПЦУ), переглянуть свої рішення.

Про це повідомляє Інтерфакс-Релігія.

“Будемо сподіватися, що це запаморочення пройде, і мої побратими, які з різних причин схилили голову перед сильними світу цього, усвідомлять свою канонічну відповідальність і гріх підтримувати розкольників (так російський архієрей називає помісну Українську Церкву, – ред.), і тим самим завдавати ударів по тілу Церкви нашої, яке страждає”, – сказав очільник РПЦ на єпархіальних зборах Калінінградської митрополії у понеділок, 9 грудня.

Патріарх Кирило також заявив, що “слова Олександрійського Патріарха Феодора про те, що він визнав ПЦУ у силу тиску, який на нього чинився” (на джерело цієї цитати п.Кирило не послався) виглядають непереконливо в контексті історії православ’я в роки радянської влади.

“Коли нам в Росії говорять, що хтось на когось тиснув, це стає малозрозумілим. Ми прожили десятиліття під важким тиском з боку безбожної влади. Це неможливо порівняти, адже зараз фізично нікого ні до чого не примушують, не загрожують в’язницями і зісланнями. Наші батьки і діди пройшли через час, коли тиск супроводжувався гоніннями на Церкву. <…> і коли нам кажуть, що хтось на когось тисне, ми відповідаємо: велика частина історії ХХ століття – це історія неймовірного тиску і переслідувань, але ми не здригнулися, вистояли і вам теж бажаємо”, – заявив очільник РПЦ.

Звертаючись до священнослужителів Калінінграда й області, він зазначив, що на них лежить подвійна відповідальність в силу особливостей розташування регіону.

“Відірваність від всієї Росії, безсумнівно, на всіх вас накладає особливу відповідальність за зміцнення православ’я, на кожному з вас лежить подвійна відповідальність. З одного боку, ви повинні піклуватися про зміцнення віри православної, а з іншого – на вас лежить відповідальність за виховання любові до нашої Батьківщині. Зміцнення духовних зв’язків з материковою частиною нашої країни – це ваша велика задача “, – додав глава РПЦ.

12 жовтня Собор ієрархів Елладської Церкви визнав право Вселенського Патріарха надавати автокефалію, зокрема ПЦУ. Таким чином ЕПЦ стала другою пімісною Церквою, яка визнала українську автокефалію.

8 листопада Олександрійський Патріарх Феодор пом’янув за літургією митрополита Епіфанія як Предстотеля ПЦУ. Цього ж дня  було поширено офіційне повідомлення щодо визнання ПЦУ, а Патріарх Феодор озвучив це рішення особисто.

Comments are closed.