Якутського шамана Олександра Габишева знову затримали 10 грудня пряосто на федеральній трасі в Якутії.

На відеозаписі, опублікованому “МБХ.Медіа”, видно, що кілька машин перекрили йому дорогу.

Раніше того ж дня співробітники ФСБ в Якутії затримали члена загону шамана Євгена Ростокіна (на прізвисько Ворон).

Напередодні співробітники ФСБ приходили до сестри Габишева Катерини і намагалися вручити їй повістку на ім’я шамана про явку в слідчу частину УФСБ. Сестра Габишева відмовилася брати повістку і попросила співробітників ФСБ передати повістку особисто Олександру, запропонувавши їм шукати його дорогою, що веде до Москви.

  • Якут Олександр Габишев , який називає себе шаманом-воїном, почав похід до Москви у березні 2019 року. Він вважає президента РФ Володимира Путіна породженням темних сил, з яким може впоратися тільки “білий чаклун”. Пройшовши більше двох тисяч кілометрів, Габишев поспілкувався з сотнями водіїв, а відео з його проповідями набрали більше 1 млн переглядів.
  • 19 вересня Габишева було затримано в результаті спецоперації і спрямовано до Якутської психіатричної лікарні. Чоловіка було визнано осудним, щодо нього порушили кримінальну справу про публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності (за ч. 1 ст. 280 КК РФ). Шамана залишили під підпискою про невиїзд.
  • Його прихильники продовжили похід, однак, за декілька днів спецслужби погрозами примусили їх зупинитися. На момент оголошення про саморозпуск у загоні шамана перебувало дев’ять осіб.
  • 3 жовтня амбулаторна психолого-психіатрична експертиза визнала Габишева неосудним.
  • Офіційних обвинувачень Габишеву не висунули, тож 8 грудня він заявив про відновлення походу на Москву.

Comments are closed.