Папа Римський Франциск скасував “папську таємницю”, яка використовувалася у справах про сексуальні злочини духовенства.

Її різко критикували, адже вона сприяла захисту педофілів, примусу жертв до мовчання та заважала розслідуванням правоохоронців, пише ТСН.ua з посиланням на Associated Press.

Лідери Католицької Церкви все ще мають захищати інформацію про насильство, аби забезпечувати її “безпеку, цілісність та конфіденційність”. При цьому “папська таємниця” більше не поширюється на випадки, коли насильникам висунуто офіційні звинувачення чи розпочато судові процеси.

Разом з цим Папа збільшив до 18 років вік, нижче якого Ватикан вважає порнографічні зображення дитячими. Раніше це стосувалося порнографії з дітьми, молодшими за 14 років.

Нові закони були видані 17 грудня до 83-го дня народження понтифіка. Це остання поправка до внутрішнього канонічного закону Католицької Церкви – правового кодексу, який передбачає церковне правосуддя за злочини проти віри. В цьому випадку правки стосуються сексуальної наруги над неповнолітніми або вразливими людьми з боку священників, єпископів або кардиналів.

Зазначимо, попередник Франциска, Папа Римський Бенедикт XVI 2001 року вирішив, що такі справи мають розглядатися під “папським секретом”. Вважалося, що це захистить приватне життя жертви, репутацію обвинуваченого і цілісність канонічного процесу.

Втім, це також служило тому, що скандали приховувались, правоохоронним органам не надавали доступу до документів, а жертви насильства мовчали, бо вважали, що “папська таємниця” забороняє їм звертатися до поліції та оприлюднювати інформацію про злочини священників.

У лютому цього року Папа Римський Франциск заявив, що Католицька Церква припинить прикривати злочини священників-педофілів, “як це було звично раніше”. Водночас оглядачі зазначають, що у промові і закликах Фанциска бракувало інформації про конкретні заходи.

Згодом Папа Римський видав декрет, яким зобов’язав клір повідомляти Церкві про випадки або підозри у вчиненні сексуального насильства. Також він зобов’язав персонал Ватикану і дипломатів Святого Престолу, не зволікаючи, повідомляти про це.

Comments are closed.