У вівторок тисячі християнських паломників з усього світу прибули в місто Вифлеєм на Західному березі Йордану, щоб відсвяткувати Різдво на місці народження Ісуса Христа. Про це повідомляє 112.ua з посиланням на Associated press.

Прочани зібралися на велику різдвяну ялинку міста на площі Мангер, недалеко від місця, яке вважається місцем народження Ісуса.

Палестинські скаути в жовтих і золотих накидках йшли повз відвідувачів, під звук барабанів і волинок. Серед присутніх був також президент Палестини Махмуд Аббас.

Палестинські скаути на святкуванні Різдва Христового у Вифлеємі.
Фото: The Associated Press

Архиєпископ П’єрбаттіста Піццабалла, головний католицький священнослужитель на Святій Землі, перетнув контрольно-пропускний пункт ізраїльської армії з Єрусалиму до Вифлеєму 24 грудня. У Вифлеємі його вітали відомі члени місцевої християнської громади. Опівночі він відправив Месу в храмі Святої Катерини, що входить до складу церкви Різдва Христового.

“Святкування Різдва також означає святкування тих, у кого все ще є бажання любити людство і поставити себе на його шлях”, – сказав Піццабалла.

У своїй проповіді він також оплакував насильство і глибокі розбіжності, які існують сьогодні на Святій Землі. Разом з тим, Піццабалла похвалив тих, хто наслідує приклад Ісуса.

Архієпископ Пьербаттиста Пиццабалла, головний католицький священнослужитель на Святій Землі.
Фото: The Associated Press

Базиліка Різдва Христового, поряд з храмом Гробу Господнього в Єрусалимі, одна з найголовніших християнських святинь. Вона перебуває у спільному управлінні Римо-Католицької, Грецької Православної і Вірменської апостольської Церкви. У храмі є грот, який вшановується як місце народження Ісуса.

Вифлеєм перебуває у підконтрольному палестинцям районі зайнятого Ізраїлем Західного берега річки Йордан.

Вифлеєм, розташований неподалік від Єрусалиму, вклав значні кошти у туризм. На додаток до традиційних місць, для туристів були побудовані нові готелі.

Священнослужителі беруть участь в святкуванні Різдва у церкві Різдва Христового.
Фото:
The Associated Press

За оцінками палестинського міністра туризму Рули Маайї, цього Різдва у готелях Вифлеєму зупинилися близько 15 тис. паломників. Туристи також проживали в інших містах Західного берега, таких як Рамалла і Єрихон, крім Єрусалиму.

У цілому, за словами Маайї, кількість іноземних туристів, що відвідали Західний берег цього року, оцінюється в 3,5 мільйона осіб, у порівнянні з 3 мільйонами минулого року.

Християни зберігають присутність у Палестині протягом двох тисяч років. Зараз християни становлять близько 1% палестинського населення Західного берега, сектора Газа і Східного Єрусалиму. Більшість християн, що населяють Західний берег, зосереджені у Вифлеємі. За законом Палестинської автономії, мером і віце-мером Вифлеєму можуть бути тільки християни – православний і католик відповідно.

Comments are closed.