У Росії до кінця 2019 року вже 250 осіб були позбавлені свободи через реалізацію свого права на свободу віросповідання чи релігійної приналежності, а 64 – з політичних мотивів, повідомляє Правозахисний центр “Меморіал” 24 грудня.

При цьому центр визнає, що “реальне число політв’язнів та інших осіб, позбавлених волі за політичними мотивами, у сьогоднішній Росії, безсумнівно, істотно більше охопленого нашими списками”, передає Credo Press.

За останні два місяці в списки політв’язнів (за версією “Меморія”) були внесені жертви переслідування у справі “Мережі”: Максим Іванкін, Михайло Кульков, Василь Куксов, Дмитро Пчелинцев, Арман Сагінбаєв, Андрій Чернов, Ілля Шакурський і Ігор Шишкін.

Поповнили список політв’язнів у цей період також імена фігурантів “московської справи” – Андрія Баршая, Єгора Лісових, Максима Мартінцова і Владислава Синиці. Останній засуджений за безпідставним звинуваченням за допис у Twitter, що не містив закликів до насильства.

Жертвою антиукраїнської кампанії, яка триває від 2014 року, став обвинувачений у контрабанді Олександр Марченко. Також було замінено на реальний термін умовне покарання, призначене відомому опозиційному активісту Марку Гальперіну ще 2018 року за безпідставним обвинуваченням у закликах до екстремістської діяльності.

Список позбавлених волі в зв’язку з мирною реалізацією права на свободу віросповідання за цей період знову поповнився засудженими до тривалих термінів за звинуваченнями в причетності до “Хізб ут-Тахрір”, безпідставно оголошеної терористичною організацією. Це дев’ять засуджених у Москві – Хамід Ігамбердиєв, Зафар Нодір, Фарход Нодір, Отабек Ісомадінов, Сардорбек Сіддікі, Азіз Хідірбаєв, Аліджон Одинаєв, Собірджон Бурхоніддіні, Мураджон Сатторі. І двоє обвинувачених з Татарстану – Нияз Зіяттінов і Артур Валов.

Десяти обвинуваченим у справах про діяльність свідків Єгови за останні два місяці були змінені запобіжні заходи на такі, що не пов’язані з позбавленням волі. Після 2,5 років у СІЗО був звільнений лідер санкт-петербурзьких саєнтологів Іван Мацицький.

Comments are closed.