2020 року Росія ризикує зіткнутися з революцією через політичну неспроможність правлячої еліти.

Таку думку в інтерв’ю РІА “Новий День” висловив 25 грудня екс-голова ОВЦО МП, настоятель храму преподобного Феодора Студита біля Нікітських воріт Москви протоієрей Всеволод Чаплін, передає Credo Press.

Водночас, за його оцінкою, в результаті слабкої зовнішньої політики Кремля країна повторить долю Іраку або Югославії.

Як вважає Чаплін, прийдешнього року найголовніша небезпека РФ – “ризик безвілля”, який “все більше присутній у нашій політиці”. “Якщо без кінця заморожувати політичне поле і більш широке поле суспільної дискусії, якщо перешкоджати обговоренню ключових тем – необхідність глибокої реформи Конституції, соціальної та економічної політики – рано чи пізно це закінчиться революцією”, – заявив він.

“Влада й еліти живуть у своєму ілюзорному світі, обклавшись рестриктивними механізмами. Але ці механізми, якщо немає суспільної дискусії і “живої крові”, слабшають і розвалюються”, – додав протоієрей.

За оцінкою Чапліна, тема можливих дострокових виборів президента РФ 2020 року деструктивна. Він пояснив, що це залежить “тільки від однієї людини, настрої якого професійно приховуються”.

“Варіанти 50 на 50. Або буде однією особою прийнято таке рішення, або – ні. Але мені здається, будь-які такі сценарії маніпулятивні, а значить – аморальні. Потрібно порадитися з народом, чесно відбути свій президентський термін, якщо вже є мандат народної довіри. І потім, потрібно не “готувати наступника”, а не заважати виявленню кращого лідера, якому народ повірить і якого обере”, – підкреслив він.

Водночас Чаплін звернув увагу, що значні ризики для країни може спричинити нинішня зовнішня політика Кремля, режим якого незмінний і непідконтрольний. У зв’язку з цим він нагадав про сумний досвід Іраку і Югославії.

Comments are closed.