У лавах РПЦ виявили масона – співробітника ВЗЦЗ протоієрея Антонія Ільїна. Про це повідомляє Telegram-канал Церквач.

Як зазначає автор каналу, у отця Антонія дуже цікава робота: він розподіляє державні гроші, які виділяються через Росспівробітництво й інші організації, на просуванні інтересів Росії за кордоном. Але є в житті Ільїна є ще одна, зовсім неочевидна сторінка, додається у повідомленні.

Згідно з документом, який опинився у розпорядженні Церквача, священник входить до “Верховної ради Росії Державних Великих Генеральних Інспекторів 33-го і останнього градусу давнього і прийнятого Шотландського Статуту” у статусі заступника “Великого генерального секретаря”.

 

“За масонською лінією у Ільїна теж багато роботи. Прекрасно володіючи англійською мовою, саме він забезпечує контакт “Верховного ради” з англо-саксонськими колегами. Як все це уживається в одній голові – велике питання”, – пише Церквач.

Своєю чергою автор Telegram-каналу “Релігія сьогодні” вказує, що РПЦ формально ніколи не засуджувала масонства і не забороняла своїм членам вступати в ложі.

Офіційно масонство було віддано анафемі лише в РПЦЗ 1932 року. 2013 року тоді ще митрополит Кирило Гундяєв вельми м’яко висловився про ставлення РПЦ до Великої ложі Росії і Ордену розенкрейцерів: “РПЦ не забороняє своїм чадам вступати до різного роду суспільнихі організацій, однак вони не повинні носити характеру таємних товариств. … Церква не може схвалити участь у товариствах такого роду православних мирян, а тим більше – священнослужителів”.

Протоієрей Антоній Ільїн

У повідомленні також наголошується, що у деяких масонських організаціях присутність священника є обов’язковою, для чого навіть існує особлива посада капелана ложі.

Крім того, свого часу чимало відомих архієреїв були членами масонських лож: “Історично деякі архієреї та священники РПЦ або безпосередньо перебували у масонських ложах, або симпатизували діяльності вільних каменярів. Особливо популярним масонство було серед вищого духовенства РПЦ у XVIII столітті, коли вільними каменярами були і митр. Московський Платон Левшин і Петербурзький Михайло Десницький”.

“Тому поки вразливих парафіян продовжують лякати “всесвітньою масонською змовою”, самі ієрархи не проти іноді змінити рясу на масонський фартух”, – додали автори каналу “Релігія сьогодні”.

Comments are closed.