Йосип Сталін міг би стати хорошим церковним керівником, якби закінчив семінарію і не відійшов від Церкви.

Таку думку висловили у Навчальному комітеті Російської Православної церкви, передає Інтерфакс-Релігія.

“У нього були здібності до управління, глобального бачення й ухвалення стратегічних рішень. Якби ця людина свого часу не відштовхнулася від християнської традиції (або якби його не відштовхнули), а його здатності до стратегічних рішень і глобального світоглядного бачення з’єдналися б з євангельської моральністю і з пам’яттю про необхідність милосердя і прощення, то зі Сталіна міг би вийти дуже хороший керівник – і церковний, і державний”, – сказав голова комітету протоієрей Максим Козлов в інтерв’ю порталу “Бізнес-Online”.

Таким чином він відповів на запитання, вигнав би він Йосипа Джугашвілі з семінарії у Тифлісі, якби той навчався в його часи.

На думку священника, кожна людина призначена Богом для спасіння, і можливість вирости до духовного рівня святого дана кожному за народження.

“Ми ж не кальвіністи, які вважають, що одні призначені до смерті, а інші – до спасіння. Отже, й у Сталіна були потенції, причому – до дуже великого зростання”, – вважає представник РПЦ.

Він зазначив, що чим більше обдарувань у людини, яка відійшла від Бога, тим голосніший її крах.

“Згадаймо того ж Льва Миколайовича Толстого – міру його обдарувань і міру світоглядного краху і убозтва до кінця його земного шляху. Так і тут – якби хтось міг заздалегідь передбачити, в кого виросте Йосип Джугашвілі, і при цьому отримав би можливість не упустити цієї людини, варто було б покласти сили кращих педагогів Російської Церкви, щоб направити його в правильне русло “, – уклав голова Навчального комітету.

Comments are closed.