Жителя Калуги Івана Любшина, засудженого 2017 року за обвинуваченнями в екстремізмі, нещодавно знову затримали ФСБівці. Під час затримання його побили, кинули у мікроавтобус обличчям у підлогу, використовували електрошокер і запитували про його друзів, які є вірянинами Істинно православної церкви – конфесії, яка не належить Московському Патріархату.

Деталі затримання, яке сталося ще 15 жовтня 2019 року, Любшин розповів російським ЗМІ, передає Духовний фронт України. Нижче наводимо уривки з розповіді чоловіка.

– Я влаштувався на роботу адміністратором в магазин в Калузі. Це повинен був бути мій перший день на роботі. [15 жовтня 2019 року] я вийшов з дому близько сьомої ранку. ФСБівці чекали мене біля сусіднього будинку. До мене підійшов хлопець, попросив телефон: типу, дуже терміново потрібно викликати таксі. Я дав телефон. В цей час з припаркованого поряд мікроавтобуса темно-синього кольору вибігли двоє або троє людей в масках.

Мені заламали руки, поклали на асфальт, потім потягли в мікроавтобус. Поклали обличчям вниз, на підлогу мікроавтобуса, обшукали, наділи наручники. Трохи пресанули мене. Один з них зняв маску і крикнув: “Впізнаєш мене”?

Коли мене затягували в мікроавтобус, я думав, це взагалі не моя історія – може бути, беруть хлопця, який у мене телефон попросив?

Він запитав: “Ти здогадуєшся, звідки ми?” Я відповів, що так. Він погрожував, що відвезе мене на Донбас, а там таких, як я, вбивають. Почав мене бити і застосовувати електрошокер. Мікроавтобус поїхав. Куди – я не знаю, я лежав обличчям в підлогу. Але явно не на Донбас, їхали ми хвилин 40. Напевно, щоб не на людях все це було, не в мене у дворі.

Погрожував, що вб’є і закопає в лісі. Мені не було куди бігти: я був в наручниках, в мікроавтобусі незрозуміло де.

Ще під час тортур він запитував мене про Істинно православну церкву. Істинно православна церква – це християнська конфесія, яка не належить Московському Патріархату. У мене друзі в одній з таких церков, Російської православної автономної церкви. Питав, чи оплачується їхня діяльність через закордон – про це я нічого не знав. Він бив мене за те, що я і ці мої друзі критикували РПЦ.

Питав, навіщо я ходив до поган. Ну, люди цікаві, ходив до них на свято. Питав, чому я розлучився. Люди розлучаються, я розлучився благополучно. Просив, щоб я [про побиття в мікроавтобусі] нікому не розповідав. Інакше будуть неприємності, в тюрмі мене покарають.

Через чотири години мене привезли до слідчого в Слідчий комітет Калуги. Справу порушили за репост з коментарем річної давності. Хоча я цей пост сам давно видалив: вони рік зберігали ці дані, а що пост видалений – не важливо, він же був публічним. Пост вони досліджували 27 березня. У висновку написали, що в пості містилося імпліцитне виправдання тероризму. Імпліцитне – як би приховане, неясне.

25 грудня мене відпустили під підписку про невиїзд. Слідство вже закінчено.

Зазначимо, що рік тому Любшин написав коментар у соцмережі “ВКонтакте”, де назвав 17-річного анархіста Михайла Жлобіцкого який 2018 року підірвав себе біля ФСБ, “героєм тижня”, маючи на увазі, що той – “герой новин”. Пізніше Любшин видалив коментар, але саме він став приводом для допиту і слідства.

Comments are closed.