Голова відділу Московського Патріархату зі взаємин Церкви з суспільством і ЗМІ Володимир Легойда у своєму Telegram-каналі заявив, що “Патріарх Єрусалимський має право і повинен скликати Собор”.

Свою позицію рупор Московського Патріархату підтверджує статтею грецького богослова Манніса, в якій йдеться про те, що деякі Всеправославні собори були “ініційовані Єрусалимськими Патріархами і відбувались без участі Патріархів з Константинополя”.

Тому Легойда зробив висновок, що “всі претензії Фанара до ймовірного проведення загальноправославного обговорення українського питання можно вважати безпідставними”.

Із цього короткого допису можна простежити деякі трансформації “горезвісної ініціативи” Єрусалимського Патріарха Феофіла, додає видання Духовний фронт в Україні.

Першою трансформацією є те, що в РПЦ уже відкрито надають майбутній зустрічі статусу Всеправославного собору, а не просто зустрічі чи наради Предстоятелів, як було безпосередньо анонсовано самим Єрусалимським Патріархом.

Свою позицію росіяни обґрунтовують публікаціями грецьких богословів, чим хочуть відвести від себе усілякі підозри у навмисному роздмухуванні конфлікту.

Сама стаття грецького богослова не викликає якогось особливого враження, адже у ній наводиться лише декілька історичних випадків скликання Єрусалимським Патріархом “Всеправославних соборів”, при чому авторитет останніх так і не набув в історії звання “Вселенських”. Окрім, цього за своїм обсягом, стаття не може претендувати на авторитетне підтвердження для скасування багатовікової православної традиції.

Другою цікавою трансформацією є вказівка на те, що Єрусалимський Патріарх не лише “може скликати”, а навіть “повинен” скликати подібні заходи. У такий спосіб церковна Москва намагається узаконити так званий “Йорданський собор”.

Отримавши спротив з боку Константинополя та інших Помісних Церков, які категорично відмовились брати участь у цьому “Соборі”, Московський Патріархат перейшов у фазу активних дій, і вже прямо наголошує, що Єрусалимська Церква просто “зобов’язана” скликати “Собор” без участі Константинополя.

Цікавим є висновок публікації Легойди, про те, що претензії Константинополя “до ймовірного проведення загальноправославного обговорення українського питання” є “безпідставними”. Видання вказує, що такий підсумок суперечить самій логіці висловлювання. Адже йшлося про право Єрусалимського Патріарха скликати Всеправославні собори, а у висновку Лєгойда говорить про безпідставні претензії Фанара до “загальноправославного обговорення” саме “українського питання”.

Варто нагадати, що Вселенський Патріарх має всі законні підстави для вирішення українського питання, адже саме Константинопольська Церква є матір’ю Церквою для Української Церкви, яку 1686 року незаконно привласнила РПЦ, порушивши відповідні положення історичних документів.

Можна констатувати, що в РПЦ доволі серйозно налаштовані на проведення цього “загальноправославного обговорення українського питання” задля перехоплення першості у православному світі.

Comments are closed.