Митрополит Російської Православної Церкви Іларіон (Алфєєв) заявив, що “першість Константинопольського Патріарха нашою Церквою ніколи не було оскаржено”.

Про це він сказав в інтерв’ю Інтерфаксу.

“Після Великого розколу 1054 року першість честі в Православної Церкви належить Константинопольському Патріарху. До слова кажучи, Російська Церква є однією з небагатьох помісних Церков, а може бути і єдиною, яка визнає першість Константинополя не тільки на словах”, – сказав Алфеєв.

Також він зауважив, що РПЦ навіть видала з цього приводу 2013 року спеціальний церковний документ під назвою “Позиція Московського Патріархату з питання про першість у Вселенській Церкві”.

Ця заява виглядала би, як капітуляція, якби не одне “але”. Алфеєв заявив, що у Константинополі нібито стали надавати цій першості неправильний зміст.

“Перший в диптиху предстоятель розуміється як “перший серед рівних”. Однак за останні сто років в Константинопольському Патріархаті розвинулося вчення про першість, яка фактично копіює римсько-католицьку модель церковного устрою”, – заявив російський церковник.

Він також вкотре озвучив улюблену “мантру” РПЦ про те, що у Константинополі вважають, що Вселенський Патріархат “володіє винятковими владними повноваженнями, яких немає і принципово не може бути у інших предстоятелів”.

Comments are closed.