Російські ЗМІ зарано оголосили Сербську Церкву переможицею, передає Сerkvarium.

7 лютого низка російських агенцій (РІА Новини, ТАСС) з посиланням на чорногорське видання Vijesti опублікували новину про те, що комісар ЄС з питань розширення та політики сусідства Олівер Варгелі сказав, нібито прем’єр Душко Маркович повідомив йому про готовність уряду тимчасово відкласти дію закону про свободу віросповідання.

Проте в буквальному перекладі ця новина містить лише припущення:

“Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji rekao je navodno da mu je premijer Duško Marković saopštio da je Vlada spremna da privremeno odloži primjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Više izvora Vijestima je potvrdilo da je Varhelji tu poruku prenio na sastanku sa crnogorskom opozicijom.

Marković je navodno ponudio da se primjena Zakona odloži do odluke Ustavnog suda, a u slučaju da bude odbijena inicijativa Mitropolije crnogorsko-primorske, do odluke Suda u Strazburu”.

Так, у повідомленні йдеться про те, що джерела Vijesti в чорногорській опозиції надали таку інформацію, що прем’єр-міністр країни сказав єврокомісару, що готовий призупинити дію закону. Але  кореспондент Vijesti вирішив убезпечити себе, і тому вжив слово “ймовірно”:

“Єврокомісар з політики сусідства та переговорів по розширенню Олівер Варгелі імовірно заявив, що прем’єр-міністр Душко Маркович повідомив йому, що уряд готовий призупинити застосування Закону про свободу віросповідання.

Кілька джерел підтвердили в News, що Варгелі передав повідомлення на зустрічі з чорногорської опозицією.

Маркович нібито запропонував відкласти застосування Закону до рішення Конституційного суду, і в разі, якщо ініціативу Чорногорсько-Приморської метрополії буде відхилено, до рішення Страсбурзького суду”.

Ця новина викликала піднесення в РПЦвУ (УПЦ МП), деякі коментатори навіть натякали, що українській владі треба уважно придивитись до чорногорського прецеденту.

Читайте також: Єпископ РПЦвУ взяв участь у протестах, організованих Сербською Церквою в Чорногорії

Проте на офіційному сайті чорногорського уряду немає навіть натяку на “здачу інтересів держави” на догоду Сербській Церкві (яка навіть погрожувала громадянською війною через імплементацію цього закону).

Прем’єр-міністр сказав єврокомісару, що Закон прийнято “відповідно до нашого суверенного права регулювати цю галузь відповідно до кращих міжнародних стандартів та практик, а також рекомендацій Венеціанської комісії”, а також про те, що ця історія супроводжувалась агресивною кампанією по дезінформації.

Своєю чергою єврокомісар зазначив, що прийняття такого роду законодавства – компетенція не Євросоюзу, а самої національної держави, і побажав вирішити конфлікт якнайкраще для всіх.

Читайте також: Чорногорія не піддасться на шантаж Сербської Церкви – Міло Джуканович

Крім того, за кілька годин саме видання Vijesti опублікувало спростування самого Душко Марковича про призупинення дії закону. Йдеться лише про право Чорногорсько-Приморської митрополії інціювати розгляд спірного питання в Конституційному суді.

  • 27 грудня 2019 року Чорногорський парламент ухвалив закон про свободу віросповідання, який спрямований на зменшення впливу Сербської Церкви в Чорногорії і передбачає націоналізацію храмів, зведених до 1918 року.
  • У країні почалися масові протести на підтримку Сербської Церкви, а на мітингу в Косово навіть помітили куратора з ГРУ РФ. В інформаційному полі Росія підтримує Сербську Церкву, а прагнення чорногорців мати власну Церкву пояснює “агресивним націоналізмом”.
  • В середині січня президент Сербії Александар Вучич заявив про “безправне становище” сербів у Чорногорії та необхідність їх захищати.
  • Президент Чорногорії Джуканович звинуватив Сербську Церкву у просуванні інтересів РПЦ і підтримці ідеї Великої Сербії, тобто сепаратизмі: “Вони вважають, що Чорногорія була створена помилково”.

Comments are closed.