У Російської православної церкви таки є Томос, але із більше половини підроблених підписів.

Про це повідомляють російські історики посилаючись на графологічний аналіз документу, передає Духовний фронт України.

Перед вами Грамота Константинопольского собору про заснування Московського Патріархату. Грамота підписана Патріархами: константинопольським Єремією, антіохійським Йоакимом, єрусалимським Софронієм, 42 митрополитами, 19 архієпископами і 26 єпископами, скріплена печатками.

Загалом грамота містить 106 підписів 66 із яких, як показав графологічний аналіз є підроблені.

“Потрібно визнати, що учасників собору було значно менше, ніж кількість підписів під соборним вироком. Ймовірно, Патріарх Єремія пішов на підробку підписів, сподіваючись на швидке отримання милостині з Росії і хотів створити більш представницьке враження про собор, ніж він був насправді”, – пишуть російські історики.

Крім того, відомо, що Патріарха Єремія фактично силою примусили до рішення надати Москві статус патріархії. Так, 11 липня 1588 року він прибув до Москви, де був розміщений на Рязанському подвір’ї.

“Після урочистого прийняття відбулися переговори Єремії з Борисом Годуновим. Тут з’ясувалося, що Єремія не готовий обговорювати домовленості 1586 року російського уряду з Антіохійським Патріархом Іоакимом про заснування патріаршества на Русі і приїхав тільки “заради милостині на церковну розбудову”. Константинопольський Патріарх наполягав, що без соборного обговорення він таке важливе питання вирішувати не може. Опинившись фактично під домашнім арештом на Рязанському подвір’ї, Єремія пішов на поступки, запропонувавши Москві обмежену автокефалію”, – повідомляють історики.

Однак Москва на таке не погодилась і перемовини тривали ще півроку. Врешті-решт в середині січня 1589 року “Єремія дав обіцянку поставити на Русі патріарха з російських і благословити подальше поставлення Патріарха на Русі собором російських архієреїв; цар же повинен був відпустити його в Константинополь”. Після цього Єремія нарік російського митрополита Іова патріархом і хіротонізував його.

Але і тут Константинопольського Патріарха не одразу відпустили додому. Йому довелось ще зачекати, поки московська влада підготує “документ про заснування Патріаршества в Москві – так звану покладену грамоту”. “Характерною деталлю цієї грамоти, складеної у царській канцелярії, є згадка про згоду всіх східних патріархів на поставлення в Москві патріаршества. Насправді на той момент такої згоди ще не було отримано”, – кажуть історики.

Лише у травні 1589 року Єремію відупстили до Константинополя. За рік владика зібрав собор, на якому розповів про заснування патріаршества в Росії. Саме на цьому соборі і було укладено грмату, більшість підписів в якій підроблені.

Comments are closed.