Графологічна експертиза підтвердила справжність підпису глави РПЦЗ митрополита Іларіона Капрала під зверненням до Патріарха Кирила з проханням затвердити рішення Синоду РПЦЗ про обрання архімандрита Олександра Беля єпископом маямським, вікарієм Східно-Американської єпархії.

Як повідомлялося раніше, всього за кілька днів після затвердження кандидатури отця Олександра Синодом РПЦ наприкінці серпня 2019 року голова РПЦЗ змінив ставлення до питання – замість хіротонії відправив кандидата під заборону і призначив слідство стосовно його діяльності. У соцмережах активно обговорювалася тема можливого підроблення документів, однак 12 березня Інтерфакс поширив висновок експерта-графолога, який свідчить про справжність підпису.

“Ми раді, що домисли, що порочать нашого настоятеля, виявилися нікчемними”, – заявила агентству член парафіяльної ради собору Матрони Московської в Майамі Анастасія Горшкова.

“Справжність підпису першоієрарха підтверджена експертизою, і тепер немає сумнівів в тому, що з документами все було в повному порядку. Припускаю, що батько Олександр просто став заручником якихось апаратних інтриг. Ми щиро сподіваємося і молимося, що святійший Патріарх Кирило зверне пильну увагу на цю ситуацію”, – додала вона.

Гостра конфліктна ситуація розгорнулася в Майамі восени 2019 року. Слідча комісія РПЦЗ під головуванням ігумена Арсенія Манька і прихильники архімандрита Олександра Беля не знайшли спільної мови, і віряни оголосили про бажання змінити юрисдикцію.

“Дії комісії не були конструктивними. Ми акуратно підготували всі парафіяльні і фінансові документи, хоча нам не дали плану перевірки і не ознайомили з обвинуваченнями. Нас просто зібрали і три години зачитували заздалегідь заготовлені акти, з яких випливало лише те, що ми повинні зупинити сталий плин парафіяльного життя на невизначений термін і передати храмовий комплекс у розпорядження комісії. Це було неможливо, оскільки грубо порушувало майнові та цивільні права вірян”, – розповіла Горшкова.

На цей час прихід в Майамі перебуває під омофором Американської архієпископії Вселенського Патріархату. 9 березня її голова архієпископ Елпідіфор оголосив про призначення архімандрита Олександра керівником нового вікаріатства парафій слов’янської традиції.

Comments are closed.