Постійний Священний Синод державної Церкви Греції – Елладської архієпископії – на своєму засіданні в Афінах 1 квітня під головуванням Архієпископа Афінського і всієї Еллади Ієроніма вирішив перенести урочисте святкування Пасхи у зв’язку з поширенням коронавірусу.

Про це повідомляє Credo.Press з посиланням на офіційний сайт архієпископії.

Засідання Синоду пройшло в режимі телеконференції на платформі грецького уряду за підтримки міністерства цифрового уряду Греції.

Синод закликав єпископат і духовенство архієпископії виконувати всі вказівки органів охорони здоров’я, порушення яких “у цей час не виправдано навіть в ім’я християнської віри”, оскільки “віра в Христа веде до життя, а не до смерті”. Священноначаліє державної Церкви Греції закликало всіх громадян країни залишатися вдома принаймні до 11 квітня і погодилося із закликом уряду провести “за закритими дверима” богослужіння Страсної седмиці і Воскресіння Христового.

У рішеннях Синоду наводяться цитати про порятунок поза храмом і про необхідність приносити жертву Богу не на вівтарях, а в своєму серці, а також міститься заклик до більш старанної домашньої молитви. Відмова від відвідування храму представлена Синодом як жертва заради хворих або тих, хто може захворіти, хто вже став “живою жертвою”.

Урочисту всеношну службу Велиодня Синод призначив на день віддання цього свята – в ніч проти 27 травня.

При цьому Синод нагадав про свою позицію, виражену в заяві від 9 березня, що через Євхаристію не можуть передаватися хвороби, назвавши це “догматичним вченням”.

Елладська архієпископія запланувала велику програму соціальної допомоги постраждалим від карантину – як хворим і немічним, так і тим, хто втратив роботу, і подякувала Вселенському Патріархату за передачу 50 000 євро уряду Греції на боротьбу з коронавірусом.

Comments are closed.