Церковні таїнства, до числа яких відносяться покаяння (сповідь) і причастя, не можна здійснювати дистанційно, можливості зміни такого стану справ немає.

Про це заявив 3 квітня голова синодального Відділу Московського Патріархату із взаємин Церкви з суспільством і ЗМІ, член робочої групи при Патріархові РПЦ МП з координації діяльності церковних установ в умовах поширення коронавірусної інфекції Володимир Легойда, повідомляє Credo Press з посиланням на “РИА Новости”.

“Є речі, які дистанційно неможливі в Церкві – це таїнства. Тут нічого не змінюється, і я не бачу тут можливості йти в ногу з часом”, – заявив Легойда в ефірі радіо “Віра”.

За його словами, самоізоляція в зв’язку з епідемією – це особливе випробування, “тому що людина на час позбавляється можливості вдаватися до таїнств”.

Перед тим, 29 березня Патріарх Кирило Гундяєв закликав вірних не відвідувати храми через поширення коронавірусної інфекції.

Незабаром голова ВЗЦЗ МП митрополит Іларіон Алфєєв заявив, що цілком допустимо сповідатися телефоном або за допомогою інших засобів дистанційного зв’язку.

Митрополит Іларіон за посадою є постійним членом Синоду Московського Патріархату, а Володимир Легойда, будучи мирянином, до Синоду не входить. Проте, займаючи посаду прес-секретаря Патріарха, Легойда уповноважений транслювати позицію глави Московського Патріархату.

Comments are closed.