У двох єпископів Білоруської Православної Церкви Московського Патріархату (БПЦ МП) діагностований коронавірус.

Як повідомив 20 квітня мінський священик Олександр Шрамко, йдеться про архієпископа Новогрудського і Слонімського Гурія (Апалько) і єпископа Борисовського і Мар’їногорського Веніямина (Тупеко).

“Архієпископ Гурій перебуває у реанімації, а зараження єпископа Веніаміна було виявлено по тестуванню перед відвідуванням монастиря у Малих лядах главою держави на Великдень, в результаті чого високого гостя він не зустрічав, – пише о. Олександр. – Остання згадка на сайтах єпархій про служіння єпископа Веніаміна – Велика субота, а архієпископа Гурія – Вхід Господній в Єрусалим”.

Ймовірно, перебуваючи вже в інфікованому стані, обидва ієрарха 9 квітня брали участь в очному засідання Синоду усіх єпископів БПЦ МП. Всього в цій Церкві налічується 15 правлячих архієреїв.

У Борисівській єпархії БПЦ спростовують інформацію про інфікування коронавірусом єпископа Веніямина.

“Передають, що єпископ Веніамін рішуче спростовує відомості про інфікування коронавірусом. За його словами, у нього тільки легка застуда. Залишається незрозумілим, чому тоді він не зустрічав Лукашенко у Лядинському монастирі, одному з основних місць його служіння”, – зауважив на це священник Олександр Шрамко.

Водночас факт госпіталізації архієпископа Гурія підтверджують відповідним документом – указом митрополита Павла, за яким виконувачем обов’язки на посаді ректора Мінської духовної семінарії призначений прот. Геннадій Логін.

“У зв’язку зі складною епідеміологічною ситуацією прот. Геннадію доручено створити і очолити “оперативний надзвичайний штаб” зі складу викладачів і забезпечити дезінфекцію всіх приміщень семінарії”, – додав священник.

Як відомо, президент Білорусі Олександр Лукашенко залишається єдиним главою європейської держави, який відноситься до числа “ковідоскептиків” і перешкоджає запровадженню в країні карантинних заходів. Зокрема, він неодноразово наголошував, що доступ до храмів Білорусі на Великдень буде вільним для всіх.

Тим часом, зазначає Credo.Press, кількість офіційно виявлених випадків інфікування коронавірусом у Білорусі перевищила 6 тисяч.

Comments are closed.