У Якутську загін спецпризначенців ОМОН затримав і відвіз до психіатричної лікарні якутського шамана Олександра Габишева, який торік обіцяв вигнати з Кремля президента Росії Володимира Путіна.

Про це повідомляє російська служба Радіо Свободи з посиланням на “МБХ медіа” і на координатора “Правозащиты Открытки” Олексія Прянишникова.

За твердженням правозахисника, будинок шамана в Якутську штурмували не менше 20 співробітників спецназу. З чим пов’язано затримання, невідомо.

Протягом дня 12 травня до Габишева кілька разів приходили люди, які представлялися медичними працівниками і просили протестувати його на коронавірус.

Разом з ним затримано двох його прихильників за порушення режиму самоізоляції.

Як пише Credo Press з посиланням на Інтерфакс, Габишева примусово відправили до психіатричної лікарні.

Габишев став відомий навесні 2019 року, коли відправився пішки до Москви для проведення обряду вигнання президента Росії Володимира Путіна з Кремля.

Він був затриманий із залученням спецназу 19 вересня на кордоні Бурятії і Іркутської області. Він став підозрюваним у кримінальній справі про заклики до екстремізму. З нього взяли підписку про невиїзд. Психолого-психіатрична експертиза, зроблена на замовлення слідства, визнала Габишева неосудним.

Після цього Габишев намагався відновити похід і обіцяв зробити це знову в червні. Кримінальну справу проти нього припинено на час епідемії. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International визнала його в’язнем совісті.

“Те, що відбувається може виглядати нереальним, але в дійсності це черговий приклад жорстокого придушення прав людини в сучасній Росії”, – зауважили в організації.

Comments are closed.