До якутского шамана Олександра Габишева, якого помістили у психоневрологічний диспансер, приходили “люди в штатському” і вимагали відмовитися від походу на Москву.

Про це 18 травня повідомляє “Правозахист Листівки”, передає Credo Press.

За інформацією правозахисників, Габишева планували помістити в обсервацію, але виявилося, що у психіатричному диспансері ізольованої зони немає. За словами шамана, йому дають препарати зі снодійним ефектом.

12 травня Габишева, який самоізолювався у своєму будинку, затримали силовики і відвезли до психіатричної лікарні. За словами координатора “Правозахисту Листівки” Олексія Прянишникова, також затримані двоє його прихильників – блогер Сергій Тихий і його дівчина.

Як повідомив Прянишников, будинок шамана штурмували не менше 20 бійців ОМОНу. Жодних документів вони не пред’явили. З чим пов’язано затримання, які правові підстави для таких дій – невідомо. Раніше до Габишева кілька разів приходили люди, які представлялися медпрацівниками, і хотіли забрати біоматеріал для тесту на коронавірус.

У березні 2019 року Олександр Габишев відправився в пішу подорож протяжністю 8 тисяч км з Якутії до Москви, щоб “вигнати Путіна” і “відновити народовладдя”. В цілому похід мав тривати два роки. У вересні шамана затримали на кордоні Бурятії та Іркутської області. Він був доставлений в Якутськ, а після – в республіканський психоневрологічний диспансер. За результатами експертизи шамана визнали неосудним. Після цього на нього завели кримінальну справу про публічні заклики до екстремістської діяльності.

Comments are closed.