Очільник філії Сербської Церкви у Чорногорії митрополит Амфілохій звернувся до чорногорської влади з несподіваним проханням.

“Я їх закликаю не мучити мій народ і священників, а вирішити це питання моєї ліквідацією. Я закликаю цих товаришів і панів – нехай зроблю це, якщо вважають, що таким чином вони зможуть вилікувати цей народ від небезпечного вірусу, яким ми отруєні ще від часів тієї безбожної ідеології”, – заявив 9 червня митрополит Сербського Патріархату у Чорногорії Амфілохій.

Місцеві ЗМІ у зв’язку з цією пропозицією поставили запитання про психічну адекватність літнього єрарха, передає Credo Press. Також не можна відкидати вірогідності того, що сербський митрополит просто хоче виставити себе “народним героєм”, який йде на самопожертву заради інших.

Нагадаємо, що митрополит Амфілохій анонсував відновлення хресних ходів прихильників Сербського Патріархату в Чорногорії від 14 червня. Він заявив, що масові акції поновляться тому, що цього “вимагає народ Чорногорії”.

  • 27 грудня 2019 року у Чорногорії ухвалили закон про свободу віросповідання, який передбачає повернення у держвласність релігійних об’єктів, що належали країні до 1918 року, коли вона була анексована Сербією. Зараз цими об’єктами без достатніх правових підстав володіє Сербський Патріархат, багато представників якого при цьому фактично не визнають незалежності Чорногорії і підтримують “русскій мір”.
  • Відтоді почалися масові протести, організовані Сербською Церквою.
  • Президент Чорногорії Джуканович звинуватив СПЦ у підтримці ідеї Великої Сербії, тобто сепаратизмі.
  • Сербський сепаратизм в Чорногорії підтримала РПЦ, а президент Сербії Вучич забажав захищати сербів у Чорногорії.
  • Росія підтримує Сербську Церкву на рівні спецслужб: на мітингу в Косово помітили куратора з ГРУ РФ.
  • 27 січня єпископ РПЦвУ Віктор Коцаба взяв участь в антиурядовому протесті у Чорногорії. 27 лютого на підтримку СПЦ прибув і очільник РПЦвУ Онуфрій.
  • Посольство України в Чорногорії назвало Онуфрія російським митрополитом і закликало чорногорців не сприймати його як представника України та Української Православної Церкви.
  • У березні масові протести вірян були тимчасово припинені у зв’язку з оголошеним у Чорногорії карантином.

Comments are closed.