У Росії 23 червня суд розгляне справу проти засновника Середньоуральского монастиря і популярного в РПЦ МП “старця” схиігумена Сергія (Романова), який наклав церковне прокляття на тих, хто закриває храми під час пандемії COVID-19.

Це вперше, коли світська правоохоронна система РФ намагається покарати клірика за внутрішньоцерковну ритуальну дію. Конституція РФ встановлює світський характер російської держави і гарантує невтручання у внутрішні справи релігійних організацій, повідомляє Credo Press.

“Романов звинувачується за ч. 9 ст. 13.15 Кодексу РФ про адміністративні правопорушення – “Поширення в ЗМІ, а також в інформаційно-телекомунікаційних мережах завідомо недостовірної суспільно значимої інформації під виглядом достовірних повідомлень”, – повідомляє пресслужба Свердловського обласного суду.

У чому полягає “недостовірність” накладеного старцем прокляття – не уточнюється.

Зазначається, що схиігумену загрожує штраф до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 100 тисяч російських рублів (близько 1,5 тисячі долларів або 40 тисяч гривень).

Раніше повідомлялося, що Центр з протидії екстремізму (Центр “Е”) ГУ МВС по Свердловській області угледів ознаки адміністративного правопорушення у діях схиігумена. За даними правоохоронців, матеріали перевірки були направлені до прокуратури Верхньої Пишми для ухвалення рішення.

У своєму відеозверненні наприкінці квітня схиігумен назвав пандемію коронавірусу міфом і прокляв тих, хто закриває храми під час пандемії. Потім на YouТube з’явився інший відеозапис виступу схиігумена, де він закликає відкривати храми і говорить про загрозу чіпування, яка для більшості нібито виявиться смертельною.

Переслідування схиігумена почалося після того, як керівник Єкатеринбурзької єпархії РПЦ МП митрополит Кирило Наконечний заборонив “старця” у служінні. При цьому з’ясувалося, що схиігумен Сергій, який давно звільнений зі штатного кліру Єкатеринбурзької єпархії, залишається у списках духовенства Ташкентської єпархії РПЦ МП, яку очолює колишній митрополит Єкатеринбурзький Вікентій Морарь.

Зазначимо, що за даними росЗМІ, колишній духівник Поклонської раніше був судимий, відсидівши 13 років в Нижнетагильській ІК-13 за вбивство і грабіж.

Comments are closed.