Ми присутні у час народження нової релігії. Це вже не православ’я і навіть не християнство.

Таку думку висловив ведучий російського телеканалу “Доджь” Павло Лобков, коментуючи новину про відкриття храму Збройних сил РФ.

Ведучий зауважив, що спільний витвір РПЦ і російських військових напханий символізмом, який вражає – не у найкращому розумінні цього слова.

У храмі змішали древньоєгипетську нумерологію з портретами Путіна і Сталіна (ці мозаїки прибрали з храму до відкриття, однак, залишили у музеї неподалік). Сходинки храму зробили з трофейної німецької техніки, щоб “топтати ворога ногами”, що не має нічого спільного з православ’ям.

“Ми маємо справу з синкретичною релігією, в якій давні культи нумерології, шаманізму (відомо, що Шойгу був практикуючим шаманом), якийсь давноьоєгипетський стиль і неймовірна розкіш звичайно”, – додав Лобков.

Оздоблнння і символізм храму прокоментував головред альманаху сучасної християнської культури “Дари” Сергій Чапнін, колишній  відповідальний редактор “Журналу Московської патріархії”.

За словами Чапніна, для Росії не є новою ідея будувати храми у пам’ять про війни, таких є чимало. Однак у жодному з них не простежується так очевидно лінія на виправдання війни.

“Сама ідея “священної війни”, яка у християнсьткому богослів’ї піддалася дуже жорстокій критиці після Другої світової війни, нібито зовсім невідома авторам цього храму. Тобто ми тут бачимо, що всі війни, які веде Росія – це по суті війни, освячені авторитетом церкви, покровительством святих і навіть Божої Матері”, – зауважив Чапнін.

Він також вказав, що на стінах храму деякі міфи зводяться у стан церковної історії, наприклад, явлення Богоматері на Курській дузі під час Великої вітчизняної війни. Що ж стосується сюжету про нібито обліт Москви з іконою Казанської Богоматері, який також є міфом, то його прибрали зі стін храму.

Також Чапнін помітив, що більшість тих, хто перебував у храмі під час служби, а це були загалом військові, не хрестилися і не вклонялися у відповідь на осенення їх хрестом від єпископа, який служить. А з усіх двох сотень відвідувачів причастилися лише 5-6 людей у цивільному.

“Якщо і можна назвати цих людей, які зібралися, православними християнами, то тільки номінально. Ці люди не знайомі з основним православним богослужінням, літургією”, – додав

Своєю чергою ведучий вказав, що цей храм нагадує йому радше не церкву, а помпезну псевдорелігійну споруду, які зводилися за часів Сталіна у вигляді станцій московського метро, прикрашених золотими мозаїками з парарелігійними символами.

“Ми бачимо, як парарелігійна радянська традиція перемагає власне церковну традицію”, – наголосив Чапнін.

Comments are closed.