Президент РФ Володимир Путін підтвердив свій намір відвідати Сербію під час урочистостей з нагоди освячення нового собору святого Сави в Белграді, запевнивши, що Росія “продовжить сприяти інтересам Сербії”, а також захищати інтереси Сербського Патріархату.

Про це російський президент заявив під час телефонної розмови з президентом Сербії Олександром Вучичем, яка відбулась 15 червня, повідомляє Credo Press з посиланням на Інтерфакс.

Зазначається, що під час телефонної розмови була “надана позитивна оцінка високого рівня російсько-сербського стратегічного партнерства. Обговорено перспективи активізації міждержавного співробітництва, в тому числі у  контексті поетапного скасування обмежувальних заходів, пов’язаних з пандемією коронавірусу.”, – йдеться у повідомленні пресслужби президента РФ.

Також Вучич підтвердив свою участь у “параді перемоги”, який відбудеться у Москві 24 червня.

Нагадаємо, що 14 червня, всупереч очікуванням, президент РФ не був присутній на освяченні “головного храму” ВС РФ, верховним головнокомандувачем яких він є.

Зазначимо також, що Росія підтримує Сербську Церкву, яка від кінця 2019 року організовує у сусідній Чорногорії антиурядові протестні акції через нібито “утиски” СПЦ у зв’язку із новим законом про свободу віросповідання.

Президент Чорногорії звинувачує СПЦ у спробі зберегти релігійну монополію в країні. Він заявив, що буде домагатися автокефалії для Чорногорської Церкви за прикладом України.

У відповідь Сербська Православна Церква погрожувала владі Чорногорії громадянською війною.

Comments are closed.