Останнім часом багато дискутують стосовно позиції Вселенського патріархату та самого Вселенського патріарха щодо можливості перетворення Святої Софії на мечеть турецьким урядом.

Деякі згадують про “мовчання”, яке походить від Фанара та Вселенського патріарха, щодо такого важливого для православ’я питання.

Однак позиція Вселенського патріарха Варфоломія загальновідома і її не раз повторювали в минулому, навіть у заявах турецьким ЗМІ, пише Духовний фронт з посиланням на Orthodox Times.

Зокрема, як повідомлялося в aviketos.com, в інтерв’ю газеті “Мілліет” 2013 року він наголосив, що якщо Свята Софія відкриється як місце для культу, це повинна бути християнська церква.

“Софія була побудований як церква, а не як мечеть”, – пояснив Вселенський патріарх Варфоломій. Він навіть припустив, що збереження Святої Софії як музею не розпалює конфлікту між християнами та мусульманами.

Більше того, на початку 2014 року, у промові, виголошеному на Фанарі, Вселенський патріарх Варфоломій повторив: “Якщо Святої Софії знову стане місцем культу, вона повинна відкритись як церква, тому що саме такою вона була побудована (як церква – ред.)”.

“Останнім часом ми бачимо, що в деяких розділах громадської думки спостерігається тенденція перетворення Святої Софії на мечеть. Як Церква ми проти цього, і весь християнський світ відреагує з нами на таку можливість”, – наголосив Вселенський патріарх.

Незабаром, під час свого візиту до Бонну, Вселенський патріарх Варфоломій говорив DW: “Свята Софія в Константинополі, я вважаю, не буде перетворена на мечеть, здоровий глузд і справжній інтерес Туреччини буде панувати, тобто збереже Святу Софію як музей. Я говорив про це публічно, у своїх заявах, у своїх інтерв’ю. Я повторив свою позицію президенту ЮНЕСКО, оскільки Свята Софія перебуває під захистом міжнародної організації. Сьогодні Софія – музей, відкритий для всіх відвідувачів. І сотні, якщо не тисячі, відвідують його щодня. А Туреччина має великий дохід від продажу квитків”.

Нагадаємо, що суд щодо повернення Святій Софії статусу мечеті розпочнеться 2 липня.

Comments are closed.