Афонський монастир Есфігмену, який більше 50 років тому припинив згадувати Вселенського Патріархата, звинувачуючи його в єресі, знову був підданий поліцейській блокаді.

За рішенням світського суду, монахи ще кілька років тому мали залишити обитель, але вони відмовляються це робити, а у разі спроби штурму погрожують вибухом, повідомляє сайт “Російські Афіни”.

29 червня до монастиря Есфігмену підійшли декілька поліцейських кораблів, а сухопутні під’їзди до монастиря заблокували поліцейські машини. В операції взяли участь 80 офіцерів спецназу поліції Греції. Насельникам, яких в обителі близько 110 осіб, пред’явили ультиматум – звільнити монастир до 2 липня.

Правоохоронці спробували виламати монастирські ворота за допомогою мінібульдозера, але у відповідь монахи закидали їх палаючим клоччям, пляшками із запальною сумішшю і камінням. Легкі поранення отримав один з кліриків Вселенського Патріархату.

Поліцейські зупинили операцію і залишили Афон. Жодних арештів і затримань здійснено не було.

Попередній масштабний штурм Есфігмену відбувся 2013 року. Раніше монастир  неодноразово блокували і штурмували, але братії завжди вдавалося відбитися.

Затриамання монаха під час штурму у травні 2009 року.

2013 року суд засудив 14 ченців на чолі з ігуменом Мефодієм до року в’язниці умовно за “порушення громадського спокою” і відмову виконувати рішення церковної і світської влади і покинути монастир. Вселенський Патріарх Варфоломій ухвалив рішення виселити “старе братство” з Афона і заселити монастир молодими ченцями.

Comments are closed.