Суд Свердловської області РФ оштрафував 20 липня схимонаха Сергія (Романова) на 18 тисяч рублів (250 доларів) за відеоролики з проповідями.

Трансляція засідання велася в офіційному паблік суду у російській соцмережі “ВКонтакте”.

Суд постановив, що в роликах, які за допомогою своїх прихильників записував і викладав в інтернет о. Сергій, містяться ознаки порушення ворожнечі та ненависті (ст. 20.3.1 КпАП РФ), а також ворожнечі за національною ознакою. Крім того, суд знайшов там і заклики ігнорувати режим самоізоляції, передає “Нова газета”.

Засідання пройшло без о. Сергія, його інтереси представляла адвокат Світлана Герасимова. Вона зазначила, що не знає, чому отець Сергій не прийшов.

Захисниця вважає, що схиігумен виконував свій службовий обов’язок, нікого не ображав і не закликав до протизаконних дій. Раніше вона захищала його в іншій адміністративній справі, коли схимника судили за зловживання свободою інформації. Тоді його штраф склав приблизно 1 260 доларів.

Схиігумен Сергій здобув популярність як один з представників ультраконсервативного крила РПЦ. Він продовжує публічно конфліктувати з керівництвом РПЦ, в червні він самовільно зайняв Середньоуральський жіночий монастир і виставив для охорони козаків. Третього липня Єпархіальний суд Єкатеринбурзькій єпархії позбавив його церковного сану.

Сергія називали духівником депутата Наталії Поклонської, скандально відомого прокурора окупаційної російської влади в Криму, і ще низки відомих осіб. Керівництво єпархії заборонило йому служити, але схиігумен цієї заборони не дотримується. Сергій також не прийшов на засідання церковного суду.

Єкатеринбурзька єпархія нещодавно повідомила, що почала вивчати свідоцтва про «неналежне поводження» щодо неповнолітніх вихованців Середньоуральського монастиря в 2009-2010 роках. Єпархія попросила колишніх вихованців, які вважають, що в той момент до них застосовувалися «неприпустимі заходи виховання», звернутися до неї і гарантувала зберегти інформацію в таємниці.

Comments are closed.