Якутський шаман Олександр Габишев виписаний з психоневрологічного диспансеру після примусової госпіталізації.

Про це повідомляє координатор “Правозахисту Листівки” Олексій Прянишников на своїй сторінці в соцмережах.

“Після проведеної 21 липня за клопотанням захисту психолого-психіатричної експертизи і засідання уранці 22 липня лікарської комісії Якутського республіканського психоневрологічного диспансеру якутський шаман Олександр Габишев виписаний з диспансеру”, – написав Прянишников.

Він зазначив, що на це рішення вплинув, на його думку, в тому числі розголос ситуації в ЗМІ.

“Без громадської підтримки і широкого висвітлення ЗМІ зусиль захисту лікування могло тривати скільки завгодно довго, тим більше рішення суду термін лікування не обмежувало”, – додав правозахисник.

У коментарі “Інтерфаксу” Прянишников уточнив, що 5 серпня відбудеться розгляд в суді апеляційної скарги про визнання незаконною недобровільної госпіталізації шамана.

Який називає себе шаманом Габишев рік тому почав пішу подорож довжиною в 8 тис. Км з Якутії до Москви, щоб “вигнати” президента і “відновити народовладдя”. В цілому “похід” мав тривати два роки.

Восени 2019 року у відношенні Габишева було порушено кримінальну справу про публічних закликах до екстремістської діяльності, його кілька разів затримували, і в результаті він змушений був остаточно перервати свій похід.

Державна експертиза визнала Габишева неосудним. 12 травня 2020 року його примусово помістили в психіатричну лікарню в Якутську. Лікарська комісія видала висновок про небезпеку шамана для оточуючих.

2 червня Якутський міський суд задовольнив позов республіканського психоневрологічного диспансеру про примусове лікування Габишева. 3 липня Верховна суд Якутії прийняв рішення про проведення повторної психолого-психіатричної експертизи шамана.

Comments are closed.