Патріарх Московський Кирило затвердив в п’ятницю, 24 липня, рішення суду Єкатеринбурзької єпархії про позбавлення сану схиігумена Сергія Романова, колишнього духівника Середньоуральського жіночого монастиря і депутатки Наталії Поклонської, скандально відомої прокурорки окупаційної російської влади в Криму.

Про це повідомляє пресслужба РПЦ.

3 липня єпархіальний суд визнав схиігумена Сергія винним в порушенні чернечих обітниць і священицької присяги і позбавив його сану. Незважаючи на це, Романов відмовився покидати монастир. Також він закликав Патріарха Кирила скласти повноваження.

У рішенні єпархіального суду було зазначено, що схиігумен Сергій відкрито порушив приписи правлячого архієрея, що забороняють йому здійснювати богослужіння, звертатися з публічними проповідями, носити наперсний хрест, а також залишати територію Іоанно-Богословського чоловічого скиту без письмового благословення правлячого архієрея.

Рішенням суду були встановлені факти брехні і наклепу, допущені у виступах схиігумена Сергія Романова.

Суд також кваліфікував як порушення канонічних норм припинення поминання схиігуменом Сергієм Романовим Патріарха Кирила і правлячого архієрея.

Раніше було поширено відеозапис виступу отця Сергія, де він назвав пандемію коронавірусу міфом і закликав до непокори церковному керівництву і владі. Серед іншого він прокляв тих, хто закриває храми під час пандемії, і попередив про створення “електронного табору сатани”.

Також отець Сергій погрожував Путіну розправою, якщо той не складе владні повноваження.

Пізніше Центр з протидії екстремізму ГУ МВС по Свердловській області угледів ознаки адміністративного правопорушення в діях клірика. 20 липня Романов був оштрафований судом на 18 тис. рублів (250 доларів) за збудження ненависті, а до цього, 7 липня, суд оштрафував схимонаха за поширення фейків про коронавірус на 90 тис. рублів (1260 доларів).

Comments are closed.